Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Τέλος στα «ψιλά γράμματα» των φθηνών εισιτηρίων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κ. Ντελέζος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΤΕΛΟΣ στα αεροπορικά εισιτήρια των 20 ή 30 ευρώ βάζει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με τους νέους κανόνες που ψήφισε απαιτεί πλέον από τους αερομεταφορείς να ενημερώνουν τους επιβάτες εξαρχής για το συνολικό κόστος του εισιτηρίου και όχι μόνο για τον ναύλο. Από το φθινόπωρο, όπως αναφέρει σε σχετική απάντησή του στον Έλληνα ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομάτη ο αρμόδιος για τις μεταφορές κοινοτικός επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι, κάθε αερομεταφορέας υποχρεούται να ενημερώνει τον επιβάτη για την τελική τιμή, στην οποία θα περιλαμβάνονται λεπτομερή στοιχεία για τους ναύλους, τους φόρους, τους φόρους αεροδρομίων και τις άλλες δαπάνες (τέλη και επιβαρύνσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών του καυσίμου και των τελών ασφαλείας). Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία για την ενημέρωση ειδικά των επιβατών που αγόραζαν τα εισιτήριά τους μέσω του Διαδικτύου. Με τον νέο κανονισμό, οι ταξιδιώτες όχι μόνο θα βλέπουν εξαρχής την πραγματική τιμή, αλλά θα ενημερώνονται ξεχωριστά και για τους φόρους ασφαλείας που επιβάλλει η κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ένας στους τρεις επιβάτες παραπληροφορείται σκοπίμως ως προς τις πραγματικές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ μόνο πέρυσι η Κομισιόν εντόπισε ότι 137 δικτυακοί τόποι ταξιδιωτικών πρακτορείων παραπληροφορούσαν επίτηδες τους καταναλωτές τόσο ως προς την τιμή του εισιτηρίου όσο και ως προς τη διαθεσιμότητά του.

Αυξημένη κίνηση για Αegean
Αυξημένη κατά 13% ήταν η επιβατική κίνηση της Αegean Αirlines το πρώτο εξάμηνο του 2008, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, στο διάστημα Ιανουάριος- Ιούνιος 2008 κατέγραψε καθαρά κέρδη μετά φόρων 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Αegean μετέφερε 2,6 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Στο δίκτυο του εσωτερικού η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 8%, στο δίκτυο εξωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 24%, ενώ βελτιωμένος ήταν και ο μέσος αριθμός επιβατών ανά πτήση, ο οποίος ήταν 99 επιβάτες έναντι 91 την προηγούμενη χρονιά.

Οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 262,7 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 26%), ωστόσο η κερδοφορία της εταιρείας επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση κατά 64%- όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωσητου κόστους καυσίμων. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 3%, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 13% (5,5 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: