| |
| |
Ο πόνος στην περιοχή της οσφύος (μέσης) τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα αποσταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης, στην οποία προστίθενται άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων ή σπονδυλολίσθηση.
Η μυϊκή ενδυνάμωση είναι η πρώτη και με τις λιγότερες παρενέργειες αντιμετώπιση του προβλήματος. Η υποστήριξη των τοιχωμάτων της οσφύος παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των δυνάμεων (αποσυμπίεση) που ασκούνται τόσο στην οσφύ όσο και στη λεκάνη. Από την άλλη πλευρά, μύες που εμφανίζονται αδύναμοι μπορεί στην πραγματικότητα να παρεμποδίζονται στην πραγματοποίηση μιας συγκεκριμένης κίνησης (π.χ. από σπασμό των ανταγωνιστών μυών ή από αρθροπάθεια των facets της σπονδυλικής στήλης). Για αυτό τον λόγο πριν από την έναρξη των ασκήσεων απαραίτητη είναι η ιατρική γνωμάτευση του προβλήματος.
Ασκήσεις κοιλιακών μυών
Ξεκινώντας τις ασκήσεις για τους κοιλιακούς μύες είναι βασικό να τηρηθούν ορισμένες αρχές για σωστή στάση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Ασκήσεις για τους γλουτούς (μείζονες γλουτιαίοι)
Για την εκγύμναση αυτών των μυών πρέπει να ξαπλώσουμε στο πάτωμα σε πρηνή θέση. Η άσκηση αποτελείται από την ενεργητική άρση των ποδιών κατά 15-25 μοίρες, εναλλάξ. Σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια της κίνησης να μην ασκούμε πίεση στη μέση και να τη διατηρούμε σε ουδέτερη θέση.
Ασκήσεις για τους γλουτούς (μέσοι γλουτιαίοι)
Οι απαγωγοί του ισχίου χρειάζονται για την ανύψωση του ποδιού στο μετωπιαίο άξονα, όπως και για τη σταθεροποίηση της λεκάνης στη φάση της αιώρησης. Για την εκγύμνασή τους ξαπλώνουμε στο πάτωμα σε πλάγια θέση και ανυψώνουμε το πόδι, με κράτημα 2 δευτερολέπτων στην πιο ακραία θέση (είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και είναι κατά μέσο όρο 30-40 μοίρες από το έδαφος).
Βελτιστοποίηση του προγράμματος
Η μείωση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα, από μόνη της θα συντελέσει στη μείωση των ενοχλημάτων, καθότι λιγότερες πιέσεις θα ασκούνται στην οσφύ. Όπως με κάθε πρόγραμμα σωματικής άσκησης, οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα πρέπει να προηγούνται από ασκήσεις ζεστάματος του σώματος (warm-up). Επίσης μετά το τέλος θα πρέπει να ακολουθούνται από ηπιότερες ασκήσεις με σκοπό την ομαλή επάνοδο του σώματος στην καθημερινή ζωή (cooling-down).
Γ. Ι. Βασιλειάδης Iατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης |
| |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου