Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Ναυάγησε στην Καστέλλα


Αντάρτικο κατά Καραμανλή από 9 βουλευτές μετά το δείπνο - φιάσκο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Σε μπούμερανγκ για τον Κώστα Καραμανλή μετατράπηκε το δείπνο της Καστέλλας. Ακόμη ένας βουλευτής, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος που εκλέγεται στη Μεσσηνία, ήρθε να προστεθεί με εκκωφαντικό τρόπο στον κατάλογο των γαλάζιων «ανταρτών», βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τον Πρωθυπουργό.
Άλλοι βουλευτές, όπως οι Γιάννης Μανώλης και Βασίλης Μιχαλολιάκος, ανοίγουν ακόμη μεγαλύτερες πληγές στην εικόνα της κυβέρνησης. Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προκαλεί πανικό σε Μαξίμου και Ρηγίλλης. Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναγνωρίζουν ότι με όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο τινάχτηκε στον αέρα ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου εν όψει των κυβερνητικών διακοπών, αλλά δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και για την εικόνα του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται πλέον να είναι «όμηρος των ανταρτών». Τα ίδια στελέχη μάλιστα υποστήριζαν ότι πλέον υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για ματαίωση του δεύτερου πρωθυπουργικού δείπνου με βουλευτές στα μέσα Σεπτεμβρίου, μπροστά στο φόβο ότι η νέα σύναξη μπορεί να καταλήξει σε μεγαλύτερο ναυάγιο.
«Τορπίλη»
Με μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση, με την οποία συνόδευσε την απουσία του από το δείπνο της περασμένης Πέμπτης, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος αιφνιδίασε τους επιτελείς του Μαξίμου και έφερε τη Ν.Δ. στα πρόθυρα αλληλοσπαραγμού, αφού αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν και να υπεραμυνθούν της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας.
Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι η απουσία του αποτελούσε συνειδητή πολιτική επιλογή, ενώ παρουσίασε το Μαξίμου περίπου ως «κοινωνικά ανάλγητο». «Δεν συνηθίζω να συμμετέχω σε τέτοιου είδους κοσμικές εκδηλώσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Λίγο πιο πέρα (από την Καστέλλα) είναι το Πέραμα. Τα χρήματα της δεξίωσης θα μπορούσαν να δοθούν στα ορφανά των νεκρών εργατών...», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. σε εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας («Ελευθερία»).
Τον βουλευτή Μεσσηνίας έσπευσε να αποκηρύξει- με χαμηλούς τόνους- ο γραμματέας του κόμματος Λ. Ζαγορίτης, λέγοντας ότι οι βουλευτές «μπορούν ελεύθερα να λένε την άποψή τους, ακόμη κι αν έχουν λάθος». Ο κ. Λαμπρόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο και βουλευτών (Κατερίνα Παπακώστα, Ελ. Αυγενάκης κ.ά.) που υπεραμύνθηκαν της σύναξης στην Καστέλλα κάνοντας λόγο για «λιτή εκδήλωση» με πολιτική σημασία. Παράλληλα, από τη Ρηγίλλης φρόντιζαν να τονίσουν ότι ήδη η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τις οικογένειας των άτυχων εργατών στο Πέραμα, ενώ απέδιδαν την επίθεση του βουλευτή Μεσσηνίας στην απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και στον εσωκομματικό ανταγωνισμό (με τους Αντ. Σαμαρά και Σοφία Καλαντζάκου).
Οι απόντες
Το ξέσπασμα Λαμπρόπουλου ωστόσο ήταν σαφής ένδειξη για πολλούς στη Ν.Δ. ότι το εσωκομματικό ρήγμα, που άνοιξε με αφορμή το πρωθυπουργικό δείπνο, θα μεγαλώσει. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης εμφανίζονται πεπεισμένα ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και οι λοιποί βουλευτές που αγνόησαν την πρόσκληση Καραμανλή (Β. Πολύδωρας, Π. Τατούλης, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Στ. Νικηφοράκης) προσεχώς θα «ξαναχτυπήσουν», ενώ πρώτη φορά βλέπουν να γίνονται συντονισμένες κινήσεις διαμαρτυρίας από την πλευρά των δυσαρεστημένων βουλευτών. Και αυτή η παράμετρος, όπως λένε, ενισχύει τον συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: