Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Οργιάζουν οι e-απάτες


Σας δείχνουν ένα χαρτονόμισμα και παίρνουν τα... δικά σας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Πρωτοφανής «καύσωνας» απατών χτυπά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς σπείρες επιτηδείων επιστρατεύουν παλιές και νέες μεθόδους προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων θυμάτων τους.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται σοβαρή έξαρση στις e-απάτες, καθώς πολλές συναλλαγές πραγματοποιούνται σε «απροστάτευτα» ΑΤΜ που βρίσκονται εκτός καταστημάτων, σε παραθεριστικούς προορισμούς, ενώ συνολικά φέτος η λεία των ψηφιακών απατεώνων (σε ΑΤΜ και e-banking) εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 5 εκατ. ευρώ.
Τόσο μεγάλη είναι η έξαρση αλλά και οι φόβοι των τραπεζιτών, ώστε πρόσφατα ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση προκειμένου να προστατεύσει τους συναλλασσόμενους από μια νέας μορφής απάτη που έχουν σκαρφιστεί οι επιτήδειοι.
Το νέο κόλπο
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, ο νέος τρόπος απάτης έχει ως εξής: Την ώρα της συναλλαγής χτυπά ελαφρά στον ώμο τον πελάτη της τράπεζας και τον ρωτάει αν το νόμισμα των 20 ευρώ που είναι στο πάτωμα είναι δικό του. Ο πελάτης αφελώς στρέφεται ή σκύβει στο νόμισμα που του δείχνει ο επιτήδειος, ενώ εκείνος αποσπά την κάρτα από το ΑΤΜ και εξαφανίζεται. Στη συνέχεια ο πελάτης της τράπεζας, νομίζοντας ότι παρακράτησε την κάρτα του το μηχάνημα, απευθύνεται στην τράπεζα για να του την επιστρέψει, ενώ ο επιτήδειος έχοντας τη γνήσια κάρτα και το ΡΙΝ, το οποίο αποσπά οπτικά ή με κάποιο μηχανισμό, προβαίνει ανενόχλητος σε αναλήψεις από τον λογαριασμό!
Παράλληλα εξακολουθούν οι απάτες τύπου «skimming» (ξάφρισμα), στις οποίες οι απατεώνες παγιδεύουν το ΑΤΜ με μικροκάμερες και ειδικές μεμβράνες, μέσω των οποίων μπορούν να διαβάζουν τον κωδικό ΡΙΝ αλλά και την ταυτότητα της κάρτας αναλήψεων, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιούν παράνομες συναλλαγές εν αγνοία του νόμιμου κατόχου.
Πώς να προστατευθείτε
Παρά την έκταση που έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές απάτες το τελευταίο διάστημα, οι πελάτες των τραπεζών που τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας μπορούν να προστατευθούν σε μεγάλο βαθμό.
Όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων ο κ. Δημήτρης Παυλάκης, διευθυντής Ηλεκτρονικών Συναλλαγών και Εναλλακτικών Δικτύων της Εθνικής Τράπεζας, σε κάθε συναλλαγή στα ΑΤΜ ο πελάτης πρέπει να καλύπτει το πληκτρολόγιο - είτε με ένα χαρτί είτε με το χέρι του- ενώ εισάγει τον προσωπικό κωδικό του και να μην έχει μαζί με την κάρτα του το ΡΙΝ. Επιπλέον, να φροντίζει ώστε όταν πραγματοποιεί τις συναλλαγές του να είναι μόνος τους στο ΑΤΜ και- αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα- να προτιμά μηχανήματα που βρίσκονται μέσα σε τραπεζικά καταστήματα και όχι ΑΤΜ σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: