Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Ασκοπη, περιττή ταλαιπωρία



Είχαμε επισημάνει από καιρό, απ αυτήν εδώ τη στήλη, πως είναι ένα μαρτύριο για τους υποψηφίους η όλη διαδικασία για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΟΑΕΔ για τις θέσεις του Ν. 2643. Δυστυχώς, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για να μετριαστεί η ταλαιπωρία

Η ταλαιπωρία είναι γενική για όλους τους υποψηφίους, λόγω της προϋπόθεσης που τίθεται να έχουν εκδοθεί και επικυρωθεί όλα τα πιστοποιητικά, που θα χρειαστούν κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ταλαιπωρίας, παντελώς άσκοπης και περιττής, αναφέρουμε ότι στην παρούσα φάση οι υποψήφιοι δεν καταθέτουν τα δικαιολογητικά, παρά μόνο την αίτηση, όπου καταγράφονται όλα τα απαραίτητα προσόντα που θα βαθμολογηθούν, και υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία είναι αληθή.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν εκδοθεί από τώρα θα ζητηθούν όταν εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης με βάση τη βαθμολογία που προκύπτει από τις αιτήσεις. Και όχι απ όλους τους υποψηφίους αλλά από έναν μικρό αριθμό, διπλάσιο από τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων.

Από τους σχεδόν 15.000 υποψηφίους δικαιολογητικά θα καταθέσουν περίπου 3.000. Οι άλλοι θα υποστούν ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη, για να τα κάνουν... κορνίζα. Και μιλάμε για τουλάχιστον 15 δικαιολογητικά.

Θα μπορούσε να τεθεί ως όρος να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αποδεικνύονται από τα δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας για αιτήσεις και αυτά να εκδοθούν, εφόσον χρειαστούν, και μόνο απ όσους κληθούν να τα καταθέσουν.

Τόσο απλό. Τι νόημα έχει αυτό το κυνήγι των «χαρτιών»;

Να κορεστεί η γραφειοκρατική δίψα του Δημοσίου ή να αποκλειστούν όσοι δεν τα καταφέρουν στον μαραθώνιο της έκδοσης υπό πίεση των δικαιολογητικών;

gsgeorge@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: