Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

ΚΑΥΣΩΝΕΣ "η μεγάλη απειλή για την ΕΛΛΆΔΑ"

TΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να οχυρωθούμε και να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τους καύσωνες που τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο συχνοί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη τόνισαν χθες οι ομιλητές στην ημερίδα που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα «Καύσωνες: Η νέα μεγάλη απειλή για την Ελλάδα».

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τα θέματα των κλιματικών αλλαγών, επειδή μεταξύ άλλων οι καύσωνες θα είναι πιο έντονοι και πιο συχνοί. Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των μέτρων για τις κλιματικές αλλαγές όπως κάνουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, παρότι κάποιες αντιδρούν, τονίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται πρόβλεψη, ετοιμότητα και σωστή αντιμετώπιση των συνεπειών των έκτακτων φαινομένων.

Ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί 6 με 7 βαθμούς τον αιώνα που διανύουμε, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν μέχρι και 20%.

Γ ενικά οι εισηγητές στην ημερίδα προσπάθησαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων όπως πώς προετοιμάζεται η χώρα αλλά και οι πολίτες για τους επερχόμενους καύσωνες του καλοκαιριού και πώς προλαμβάνονται να εντοπίζονται έγκαιρα οι πυρκαγιές που άρχισαν ήδη.

Τόνισαν ότι με πολύ σκληρό τρόπο συνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα εισήλθε, ήδη από το Μάρτιο, σε μια παρατεταμένη κλιματική κρίση διαρκείας, με άμεση συνέπεια τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σκόπελο, που αφάνισε περί τα 2.500 στρέμματα πυκνού δάσους. Δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι τα αυστηρά μέτρα, τα οποία μόλις χθες έλαβε η Κύπρος, μειώνοντας την κατανάλωση του νερού στο 30%.

Κατά την άποψή τους θεωρείται βέβαιο ότι η ορατή πλέον κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα συνεπάγεται, εκτός των άλλων, όξυνση του φαινομένου των καυσώνων. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, μια ολιγοήμερη επιμήκυνση των περσινών καυσώνων θα είχε ως αποτέλεσμα αφενός μεν δεκάδες ή και εκατοντάδες θανάτους μέσα στις πυκνοδομημένες συνοικίες, όπως δείχνει η πρωτοποριακή έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας για το αστικό μικροκλίμα στην περιοχή του Ψυρρή, αφετέρου δε καταστρεπτική ερημοποίηση σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: