Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το χαράτσι στα ακίνητα

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011


Λύστε τις όποιες απορίες έχετε για το τέλος ακινήτων μέσω των ερωτοαπαντήσεων που ακολουθούν.

- Ποιος κρίνει τις εξαιρέσεις;

Σε κάθε Εφορία θα συσταθεί τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από έναν εφοριακό υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό. Η επιτροπή αυτή θα μπορεί να αποφασίζει είτε ένταξη στον χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ, είτε καταβολή του τέλους σε δόσεις, είτε πλήρη απαλλαγή σε ακραίες περιπτώσεις, είτε την αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης. Οι ακριβείς διαδικασίες θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση.

- Πότε θα κόβεται το ρεύμα;

Ο χρόνος έκδοσης εντολής διακοπής ρεύματος αυξάνεται σε 80 ημέρες (από 40 ημέρες που ίσχυαν αρχικά και παρήλθαν για τους πρώτους αποδέκτες λογαριασμών με ειδικό τέλος στις 20 Νοεμβρίου) από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού. Η παροχή ρεύματος δεν θα κόβεται όταν υπάρχει αποδεδειγμένη (από την επιτροπή) αδυναμία καταβολής του τέλους.

- Σε πόσες δόσεις η εξόφληση;

Η εγκύκλιος ορίζει ότι τυχόν διακανονισμός για την πληρωμή του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να γίνει και για το τέλος ακινήτων. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για εξόφληση σε πολλές δόσεις - ανάλογα με το ύψος της οφειλής - ενώ αρχικά προβλεπόταν εξόφληση σε δύο.

- Πώς θα διορθωθούν τα λάθη;

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους δήμους όπου ανήκουν τα ακίνητά τους έως τις 20 Ιανουαρίου για να διορθώσουν λάθη που σχετίζονται με τιμές ζώνης, την επιφάνεια ή την παλαιότητα των ακινήτων τους. Οι δήμοι κάνουν τις διορθώσεις, στέλνουν τα αρχεία έως τις 27 Ιανουαρίου στη ΔΕΗ που τα στέλνει με τη σειρά της στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για έλεγχο και η οποία τα ξαναστέλνει διορθωμένα στη ΔΕΗ έως τις 10 Φεβρουαρίου. Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει το τέλος ακινήτων και κάνει συμψηφισμό με το ειδικό τέλος του 2012. Στις Εφορίες θα πρέπει να απευθυνθούν ιδιοκτήτες γεωργικών ή βιομηχανικών ακινήτων τα οποία απαλλάσσονται και ξενοδόχοι στους οποίους το τέλος προσδιορίστηκε χωρίς αφαίρεση του 35% της επιφάνειας των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

- Τι γίνεται αν φύγει ο ενοικιαστής αφήνοντας απλήρωτο λογαριασμό και τέλος;

Αν ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό ο οποίος ενσωματώνει και το τέλος ακινήτων, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει στην Εφορία του μόνο το τέλος λαμβάνοντας σχετική βεβαίωση.

- Για επανασύνδεση απαιτείται η εξόφληση του τέλους;

Ο νόμος ορίζει ότι το τέλος επιβάλλεται σε ηλεκτροδοτούμενους χώρους με βάση τα στοιχεία της 17ης Σεπτεμβρίου. Αν κάποιος έχει κάνει διακοπή ρεύματος μετά τις 17 Σεπτεμβρίου και ζητήσει επανασύνδεση, θα πρέπει να εξοφλήσει προηγουμένως το ειδικό τέλος ακινήτων ή να λάβει - εφόσον το δικαιούται - βεβαίωση απαλλαγής.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: