Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Θετικές αποφάσεις για υπερχρεωμένους

Θετικές αποφάσεις που αφορούν τη ρύθμιση χρεών τεσσάρων υπερχρεωμένων καταναλωτών, ελήφθησαν από το Ειρηνοδικείο Αλμυρού Μαγνησίας.
Τις υποθέσεις χειρίστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου Αντωνία Παλάσκα και Γιώργος Σουρτζής.
Στην πρώτη περίπτωση, δανειολήπτρια με συνολικές οφειλές 429.035,82 απαλλάσσεται από το 66% του χρέους της. Συνολικά θα πληρώσει ποσό 145.000 ευρώ περίπου, σε διάρκεια 20 ετών, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία της.
Η δεύτερη απόφαση αφορά ρύθμιση οφειλής 95.936,08 ευρώ, 45χρονου δανειολήπτη με διάρκεια αποπληρωμής 20 έτη και προστασία της πρώτης κατοικίας του.
Οι άλλες δύο υποθέσεις, αφορούν ανδρόγυνο, που κατέθεσε ξεχωριστές αγωγές, όπως προβλέπει ο νόμος . Η συνολική οφειλή για το ζευγάρι ήταν 350.000 ευρώ περίπου, ο σύζυγος είχε σημαντικές περικοπές των εισοδημάτων του, ενώ η σύζυγός του είναι άνεργη. Το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή από το 55% της οφειλής τους και διαμόρφωσε τις δόσεις κατά τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά τους δεδομένα και προστατεύοντας την πρώτη κατοικία τους.

H Ένωση Καταναλωτών Βόλου σε όλες τις περιπτώσεις είχε καταθέσει στις τράπεζες, σε συνεργασία με τους δανειολήπτες, σχέδιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Οι τράπεζες είτε δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο είτε δεν απάντησαν, και έτσι κατατέθηκαν αιτήσεις ένταξης στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010, στο ειρηνοδικείο Αλμυρού.
Με τις αποφάσεις αυτές οι δανειολήπτες απαλλάσσονται από σημαντικό μέρος των οφειλών τους, προστατεύουν την κατοικία τους και έχουν πλέον την δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς την απειλή των διώξεων και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Από την άλλη μεριά οι τράπεζες που με την ανεύθυνη επιθετική πολιτική στην χορήγηση επισφαλών καταναλωτικών δανείων και καρτών, τα ληστρικά επιτόκια και τις παράνομες χρεώσεις δημιούργησαν στρατιές υπερχρεωμένων πολιτών, αναγκάζονται τώρα να υποστούν το κόστος.
Είναι απαραίτητο έστω και τώρα να αντιληφθούν ότι πρέπει να αποδέχονται τις εξωδικαστικές προτάσεις για μείωση των δόσεων και των συνολικών οφειλών, με δεδομένη την σημαντική μείωση των εισοδημάτων των δανειοληπτών, για να μην απαιτείται η προσφυγή στα Ειρηνοδικεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: