Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ανοιξιάτικες αλλεργίες


Μέγεθος γραμματοσειράς
  μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 08:53

Όταν μιλάμε για «ανοιξιάτικες αλλεργίες» εννοούμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανοιξιάτικη ανθοφορία και αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, τον βλεννογόνο της μύτης , του οφθαλμικού επιπεφυκότα και τον πνεύμονα, αλλά και το δέρμα, προκαλώντας κνίδωση. Η ένταση των συμπτωμάτων είναι καταρρακτώδης γι’ αυτό και στην παγκόσμια ορολογία η εποχιακή αλλεργία έχει χαρακτηριστεί με όρους όπως «allergic march» - αλλεργική παρέλαση!

Με βάση το όργανο που προσβάλλεται μιλάμε για αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, άσθμα, κνίδωση. Η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται αυτές οι κλινικές οντότητες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, όπως έχει προκύψει από εκτεταμένες κλινικές μελέτες. Για παράδειγμα η αλλεργική ρινίτιδα εκτιμάται ότι επηρεάζει το 23% -30% του πληθυσμού στην Ευρώπη. Μπορεί η αλλεργική ρινίτιδα να μην είναι απειλητική για τη ζωή, επηρεάζει ωστόσο την ποιότητα ζωής, προκαλώντας κακή ποιότητα ύπνου και κακή απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Τα ενοχλητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, ρινική απόφραξη-συμφόρηση, φταρνίσματα, ρινικό κνησμό. Συχνά συνοδεύονται με επιπεφυκίτιδα, ερυθρότητα των επιπεφυκότων, δακρύρροια και αίσθημα κνησμού στην υπερώα και στα ωτικά πτερύγια. Αν η αντιμετώπιση δεν είναι επαρκής μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, άπνοιες, αναπνευστικές λοιμώξεις καθώς και επιδείνωση άσθματος. Η αντιμετώπιση περιλλαμβάνει ενδορρινικά κορτικοειδή, αντιισταμινικά από το στόμα και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις ανοσοθεραπεία σε χρόνια βάση που στοχεύει στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα με ενέσιμα ή υπογλώσσια σκευάσματα.  

Το άσθμα είναι μια δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή οντότητα που επίσης εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σαν εκδήλωση αλλεργίας στις γύρεις της άνοιξης, έχει άμεση σχέση με την ανθοφορία. Σημαντική για την αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος εκτός από την αγωγή με βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα, είναι η εκπαίδευση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.
Τα αλλεργικά εξανθήματα που παρατηρούνται μετά από επαφή του δέρματος με διάφορες γύρεις (γρασίδια, πεύκα) είναι συνήθη και ακίνδυνα. Η αποφυγή του αλλεργιογόνου και η αντιισταμινική αγωγή συνιστούν τη συνήθη αντιμετώπιση.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων, η συσχέτιση με την εποχή και η καταφυγή στον ειδικό για τη σωστή προσέγγιση και διάγνωση.

* Μαρία Κουλούρη, Παιδίατρος - Αλλεργιολογικό ιατρείο Ευρωκλινική Παίδων

**Τα θέματα για το παιδί είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τη

Δεν υπάρχουν σχόλια: