Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Νέο τεστ πρόβλεψης διαβήτη και των επιπλοκών του



Μία νέα εξέταση που προβλέπει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμη και 10 χρόνια πριν την εκδήλωσή του, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες. Το ίδιο τεστ προβλέπει...
... και τις μελλοντικές επιπλοκές σε όσους έχουν διαβήτη.

Το τεστ έχει μέχρι στιγμής 50% ακρίβεια στον πρώιμο εντοπισμό διαβήτη τύπου ΙΙ, ανακοίνωσαν ερευνητές με επικεφαλής το δρ Manuel Mayr του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, μιλώντας στο Βρετανικό Συνέδριο Υγείας που έγινε στο Μπέρμιγχαμ.

Η εξέταση «διαβάζει» το microRNA (μικρό-ριβονουκλεϊκό οξύ), το οποίο είναι μικρό μονής δέσμης τμήμα του γενετικού υλικού, που πιστεύεται ότι ελέγχει τη γονιδιακή έκφραση και μπορεί να προκαλέσει ή αναστείλει γονίδια που δημιουργούν καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές επιπλοκές που θα έχει ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη τύπου ΙΙ.

«Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος σε άτομα με διαβήτη. Περίπου το 15% των καρδιακών προσβολών στη δυτική Ευρώπη οφείλονται σε αυτόν. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα κατηγορία δεικτών να μάς βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου, αλλά και των σημαντικών επιπλοκών της», σχολιάζει ο δρ Mayr.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταρείας, Jeremy Pearson, δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ανακάλυψη, διότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποιο γρήγορο και άμεσο τρόπο παρακολούθησης της υγείας κάποιου ατόμου, που στο μέλλον θα ανέπτυσσε διαβήτη».

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη. Περίπου το 90-95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι μορφές διαβήτη τύπου ΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: