Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αποσύρεται το αντιδιαβητικό Avandia

Απόφαση του ΕΟΦ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων
Την απόσυρση του φαρμάκου Avandia της GlaxoSmithKline που χορηγείται κατά του διαβήτη αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, ύστερα από αναφορές ότι συνδέεται με καρδιακά επεισόδια. Την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας του αποφάσισε και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ αναστέλλονται οι άδειες κυκλοφορίας των αντιδιαβητικών φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone) Avandia, Avandamet και Avaglim . Τα φάρμακα αυτά θα σταματήσουν να διατίθενται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για να συζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες. Ο ΕΟΦ συμβουλεύει τους ασθενείς να μη σταματήσουν τη θεραπεία τους χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια προϊόντα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου σε εύθετο χρόνο, ώστε να τροποποιηθεί η θεραπεία τους.
Εν τω μεταξύ, ο αντίστοιχος φορέας των ΗΠΑ αποφάσισε να επιτρέψει στην GlaxoSmithKline να συνεχίσει την πώληση του αμφιλεγόμενου χαπιού, ωστόσο θα επιβάλει περιορισμούς στη διάθεσή του.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) οι ασθενείς στις ΗΠΑ που δεν μπορούν να ελέγξουν το διαβήτη με εναλλακτικές αγωγές θα πρέπει να λαμβάνουν συνταγή για τη χορήγηση του Avandia.
Πρόκειται για τη δεύτερη θετική απόφαση που εκδίδει η FDA για το Avandia μέσα σε τρία χρόνια, παρά τις πιέσεις επιστημόνων και πολιτικών να το αποσύρει.
Η FDA ενέκρινε το χάπι για πρώτη φορά το 1999 και αναδείχτηκε το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο κατά του διαβήτη παγκοσμίως. Ωστόσο το 2007 αναλυτές συνέδεσαν το φάρμακο με κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. 
Οι ετήσιες πωλήσεις του Avandia έφτασαν τα τρία δισ. δολάρια το 2006, ωστόσο μετά το 2007 έφτασαν στα 1,2 δισ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: