Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΣτΕ: Νόμιμο Π.Δ. για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων υπουργείων

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 20:58


Νόμιμο έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 49/2010 γνωμοδότησή του, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αφορά στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων των υπουργείων με τροποποίηση του Π.Δ. 189/2009.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., μεταφέρονται αρμοδιότητες από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, «η εκ νέου επιχειρούμενη αθρόα μεταφορά αρμοδιοτήτων του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποδηλώνει μεν νέα μεταβολή των απόψεων της Διοίκησης για το ζήτημα αυτό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ευρίσκει δε έρεισμα στην εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 24 παρ. 4 του Ν. 1558/1985».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στο μέλλον εάν υπάρξει νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων θα πρέπει να υπογράφεται το σχέδιο Π.Δ. και από τους αρμόδιούς υπουργούς. Παρ' όλα αυτά, το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το εν λόγω Π.Δ., καθώς με αυτό γίνεται περιορισμένη ανακατανομή αρμοδιοτήτων και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έκδοση του πρώτου διατάγματος ανακατανομής (Π.Δ. 189/2009).

Σημειώνεται επίσης ότι λόγω της μεγάλης έκτασης μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων θα ήταν σκόπιμο να ερευνηθεί αν όλες οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η υποστήριξη ασφαλιστικών οργανισμών και η ρύθμιση θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας ναυτικών, «προσιδιάζουν στη φύση και την αποστολή» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το ΣτΕ εφιστά, ωστόσο, την προσοχή στο ότι «οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων έχουν θέσει εκποδών ρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, εξακολουθούν τυπικώς να ισχύουν, όπως, λόγου χάρη, το άρθρο 1 του Π.Δ. 184/2009, το οποίο προβλέπει την υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Τέλος, αναφέρει ότι μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας ως ειδική υπηρεσία το Τμήμα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών. Η μεταφορά αυτή είναι νόμιμη, αλλά από το διάταγμα «δεν προκύπτει αν ο χώρος ευθύνης της υπηρεσίας αυτής θα συμπίπτει με το χώρο ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης ή αν, αντιθέτως, οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας αυτής θα ασκούνται πλέον σε όλη την χώρα». Και ζητά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να διευκρινιστεί το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: