Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

STOP στους νομάρχες που φιλοδοξούν να γίνουν περιφερειάρχες

Ο συνωστισμός που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, με δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναζητούν το χρίσμα του κόμματος για να διεκδικήσουν τις 13 ισχυρές περιφέρειες της χώρας, προκαλεί ήδη μεγάλη αναστάτωση στην Ιπποκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κομματική ηγεσία αρχίζει να συζητείται η ιδέα να τεθεί κομματικό ασυμβίβαστο που να αποκλείει τους σημερινούς νομάρχες από την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη.

Οι νυν νομάρχες ζουν στο απόλυτο αδιέξοδο. Από τη μία οι νομαρχίες καταργούνται και οι ίδιοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους - όσοι είχαν αυτή τη δυνατότητα. Από την άλλη, οι θέσεις των περιφερειαρχών είναι περίπου κατά 40 λιγότερες από αυτές των νομαρχών και αυτομάτως προκύπτει σοβαρό «πλεόνασμα» στελεχών. Οι πιέσεις που ασκούνται να λάβουν τα επίζηλα χρίσματα -μια και οι νέες περιφέρειες θα είναι πανίσχυρες- είναι ασφυκτικές από τους σημερινούς νομάρχες και έτσι η Ιπποκράτους αναζητεί οδό διαφυγής.

Να σημειωθεί ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» για πρώτη φορά οι περιφερειάρχες θα είναι πλέον αιρετοί. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και στον δημοτικό χάρτη, όπου ο αριθμός των δημάρχων θα μειωθεί περίπου κατά 60% και οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς οφίκιο. Ωστόσο εκεί δεν υπάρχει κάτι σχηματοποιημένο σε σχέση με τις αγωνίες των στελεχών.


*
Πηγή Πρώτο ΘΕΜΑ on line

Δεν υπάρχουν σχόλια: