Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση στο Καστρί Τετ α τετ Παπανδρέου με ποδηλάτες

Αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και ξεχύθηκαν στους δρόμους περίπου 2.000 ποδηλάτες την περασμένη Κυριακή, φτάνοντας μέχρι το σπίτι του Πρωθυπουργού στο Καστρί για να διατρανώσουν την ανάγκη, για περισσότερους ποδηλατοδρόμους στην Αττική αλλά και για την πρόσβαση του ποδηλάτου στους σταθμούς του Μετρό και του ΟΣΕ.

Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία περίμενε μια μεγάλη έκπληξη τους υπομονετικούς φίλους του δίτροχου μέσου μεταφοράς (πέντε στον αριθμό γιατί οι υπόλοιποι 300 που ακολούθησαν τη μεγάλη διαδρομή δεν άντεξαν και αποχώρησαν) όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ιδιαίτερα φιλικός και ποδηλάτης ο ίδιος, κατέβηκε από την οικία του και συνομίλησε μαζί τους.

Την εμπειρία του από το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό περιγράφει στην ιστοσελίδα «podilates.gr» ο κ. Γιώργος Κοκολάτος.

«Ο κ. Παπανδρέου ήταν αρκετά χαλαρός μαζί μας και μας ζήτησε να μεταφέρουμε την επιθυμία του να συνομιλήσει με κάποιον υπεύθυνο ή εκπρόσωπό μας. Εμείς από την πλευρά μας του είπαμε ότι βρεθήκαμε αρκετές χιλιάδες ποδηλατιστών όλων των ηλικιών στους δρόμους διεκδικώντας για μία ακόμα φορά μία ανθρώπινη πόλη για όλους, με επαρκές δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τα οποία να δέχονται τα ποδήλατα».

Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού και φανατικοί ποδηλάτες, αναφέρθηκαν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ποδήλατα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, ΟΣΕ) και περιέγραψαν την εμπειρία τους από την διαδρομή του υπό κατασκευή ποδηλατοδρόμου της Αθήνας (από Ψυχικό ως Νέα Ερυθραία) μέχρι το σπίτι του κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οι χώροι των ποδηλατιστών έχουν καταληφθεί από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κάδους οικοδομικών εργασιών!

Στο Μετρό έχει απαγορευτεί η μεταφορά ποδηλάτων και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ δικηγόροι και φίλοι του μέσου για να ακυρώσουν την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών ενώ στο ΟΣΕ έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα που τα επιτρέπει.

Ο κ. Πρωθυπουργός παρότρυνε τους συνομιλητές του να συνεχίσουν τις δράσεις τους και να τον ενημερώσουν για τις επόμενες πρωτοβουλίες τους ενώ δεν παρέλειψε να τους τονίσει την ευαισθησία και τη γνώση γύρω από τους ποδηλατοδρόμους της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη, που είναι και η συγγραφέας σχετικών βιβλίων μαζί με τον συγκοινωνιολόγο κ. Θάνο Βλαστό (Φτιάχνοντας πόλεις για ποδήλατα).

Με σύνθημα «με το ποδήλατο πας παντού ακόμα και στο Καστρί», η ποδηλατοπομπή ξεκίνησε στη 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής από το Πεδίο του Άρεως και διαχύθηκε στους κύριους οδικούς άξονες του κέντρου (Πατησίων, Σταδίου, Νίκης, Αμαλίας, Βουλή, Β. Σοφίας, Κηφισίας έως Καστρί) διασχίζοντας 50 και πλέον χιλιόμετρα.

Σχέδιο νόμου ετοιμάζει η Τίνα Μπιρμπίλη

Παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από επιστήμονες για τις προδιαγραφές τους, η κυρία Μπιρμπίλη με επιστολή της προς τους ποδηλάτες προαναγγέλλει την ανάληψη δράσεων για την διάδοση του μέσου.

Στις 5 Ιανουαρίου, η υπουργός απαντώντας σε γράμμα των ποδηλατιστών, παραδέχεται τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες στους δρόμους και αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ξεκινά από την Κηφισιά και θα καταλήγει στο Φάληρο (πλάι στις γραμμές του ΗΣΑΠ). Το έργο αυτό θα ενταχθεί στις δράσεις που πρόκειται πολύ σύντομα να ανακοινώσει η υπουργός για τις αστικές αναπλάσεις και την Αθήνα του 2014 με έργα προς όφελος των πεζών και των ποδηλατιστών.

Αναφέρει επίσης ότι θα προτείνει σχέδιο νόμου για τα ποδήλατα με το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη σε κάθε δράση της δημόσιας διοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα και το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ), υποστήριξε ότι οι υφιστάμενοι ποδηλατόδρομοι δεν σχεδιάστηκαν σωστά, τονίζοντας ότι είναι στο στάδιο κατάρτισης νέων ασφαλών προδιαγραφών.

Πηγή Το Πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: