Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ταχυδρομούνται οι νέες φορολογικές δηλώσεις

Αρχίζει τις επόμενες ημέρες η αποστολή από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων των νέων εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 (Ε1).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φετινές δηλώσεις, έχουν ελάχιστες διαφορές σε σχέση με τις περυσινές και ως εκ τούτου δεν θα «προβληματίσουν» ιδιαίτερα τους υπόχρεους.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η σημαντικότερη μεταβολή στο έντυπο Ε1 είναι η προσθήκη δύο νέων κωδικών στον πίνακα 2 που αφορούν την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες και τη θέσπιση νέου φορολογικού συντελεστή 10% για εισοδήματα μέχρι του ανωτέρω ποσού.

Η προσθήκη των δύο συγκεκριμένων κωδικών σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να ανατρέψει το καθεστώς που ήδη έχει θεσμοθετηθεί όσον αφορά στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και εμποροβιοτεχνών τουλάχιστον για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2008.

Αγνωστες προθέσεις

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέφεραν ότι οι νέοι κωδικοί δεν αποσαφηνίζουν τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αφού, όπως ανέφεραν, «με μια νομοθετική ρύθμιση μπορεί η εφαρμογή του μέτρου να ακυρωθεί χωρίς να δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα κατά τη συμπλήρωση των εντύπων, ενώ στην περίπτωση που το μέτρο ανασταλεί οι κωδικοί θα έχουν ενταχθεί στο έντυπο για τις μελλοντικές χρήσεις».

Από την άλλη πλευρά, εξάλλου, οι ίδιοι παράγοντες ισχυρίζονται ότι εμμέσως το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προκύπτει από τις προβλέψεις που περιελήφθησαν στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 - 2011 που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επισημαίνεται ότι με βάση το ΠΣΑ ο στόχος για τα φετινά φορολογικά έσοδα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη, αφού τοποθετείται πλέον στα 6,6 δισ. ευρώ έναντι 7,1 δισ. ευρώ που αναγράφεται στον προϋπολογισμό, γεγονός που «μεταφράζεται» από τους παράγοντες του υπουργείου ότι στις προβλέψεις έχει συμπεριληφθεί η απώλεια εσόδων που θα υπάρξει από την κατάργηση ή αναστολή του εν λόγω μέτρου.

Εκτός όμως από τους ανωτέρω δύο κωδικούς, στο νέο έντυπο Ε1 έχει προστεθεί ένας ακόμη κωδικός που αφορά την έκπτωση από το εισόδημα της αγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού που αποκτήθηκαν εντός του 2005 σε ποσοστό 20% της δαπάνης και μέχρι ποσού 3.000 ευρώ.

Από το έντυπο εξάλλου της νέας φορολογικής δήλωσης προκύπτει ότι «παγώνουν», όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για Ι.Χ., σκάφη αναψυχής κ.λπ., καθώς δεν υπάρχουν σχετικοί κωδικοί, αλλά και ότι θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στην εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων δεδομένου ότι δεν περιελήφθη κωδικός στον οποίο θα πρέπει να αναγραφεί η κύρια κατοικία του φορολογούμενου που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία εξαιρείται από φέτος από το φόρο.

Γ. ΚΟΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: