Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Γυμναστική κατά της δυσκοιλιότητας

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα που ταλαιπωρεί τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται το χρόνιο κοιλιακό άλγος, η διάρροια, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα.

Μελέτες που έχουν γίνει σε υγιή άτομα έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. Επομένως, φαίνεται καλή ιδέα να ενθαρρυνθούν οι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να εντάξουν την γυμναστική στην καθημερινότητα τους προκειμένου να ανακουφιστούν από την συμπτωματολογία της πάθησης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «International Journal of Sports Medicine», για να εξακριβώσει την αξία της παραπάνω θεωρίας, η Δρ Αμάντα Ντάλεϊ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ της Μ. Βρετανίας έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 εβδομάδες, 56 ενήλικες (κυρίως γυναίκες) με ιατρικά διαγνωσμένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στη συνήθη φροντίδα (ομάδα ελέγχου) ή σε πρόγραμμα γυμναστικής, με δύο 40λεπτες προσωπικές συνεδρίες σχεδιασμένες να παρέχουν συμβουλές, γνώση, αυτοπεποίθηση και κινητοποίηση ως προς την άθληση, με απώτερο στόχο την μετριοπαθή άσκηση για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές επέλεξαν αυτόν τον τύπο παρέμβασης επειδή όπως εξηγούν «έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα της σωματικής άσκησης σε άλλες ομάδες ασθενών και επειδή μπορεί να ενταχθεί ευκολότερα στην ισχύουσα κλινική πρακτική».

Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα της σωματικής άσκησης είχε πετύχει να αθλείται όντως για περισσότερο χρόνο από την ομάδα ελέγχου και ανέφεραν επίσης σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της συμπτωματολογίας της δυσκοιλιότητας.

Το γεγονός ότι η σύντομη αυτή μελέτη κατέληξε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι ενθαρρυντικό και όντως οι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει συμμετάσχουν σε προγράμματα σωματικής άσκησης, καθώς μπορεί όντως να συντελέσει σε καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της πάθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: