Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Μπρόκολο και πορτοκάλι οι πιο υγιεινές τροφές

Με άριστα το 100, το μπρόκολο, το πορτοκάλι και τα φασολάκια παίρνουν 100. Το χοτ ντογκ, αντίθετα, μόλις 5, ενώ ακόμη πιο κάτω, στον πάτο του καταλόγου αξιολόγησης των τροφίμων, η γρανίτα παίρνει μόνον έναν βαθμό.

Η βαθμολογία είναι το αποτέλεσμα μιας νέας, απλής μεθόδου εκτίμησης της διατροφικής αξίας των τροφίμων και υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τι θα βάλουμε στην κουζίνα και στο τραπέζι μας.

Οι βαθμολογίες από το 1 μέχρι το 100 λένε στον καταναλωτή πόσο υγιεινό είναι ένα διατροφικό προϊόν. Η ιδέα είναι απλή. Όσο πιο υγιεινό και θρεπτικό είναι τόσο πιο πολλούς βαθμούς συγκεντρώνει. Ο τελικός βαθμός αποτελεί τον δείκτη Νu Val ή αλλιώς τον δείκτη Θρεπτικής Αξίας ενός τροφίμου. Με βάση αυτό το σύστημα τα τρόφιμα βαθμολογούνται για τη διατροφική αξία τους και παίρνουν μεγάλους βαθμούς αν περιέχουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες, αλλά χάνουν βαθμούς αν κυκλοφορούν με προσθήκη ζάχαρης, αλατιού ή τρανς λιπαρά. Ήδη, στις ΗΠΑ, τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν υιοθετήσει το νέο σύστημα ενώ άλλες 15-20 εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να το εφαρμόσουν μέσα στο 2009. Η παχυσαρκία
Εμπνευστής του νέου συστήματος αξιολόγησης των τροφίμων είναι ο δρ Ντέιβιντ Κατζ, διατροφολόγος και επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Γέιλ. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα απλό και εύχρηστο σύστημα μέτρησης των θρεπτικών ουσιών όλων των τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. «Είναι πολύ καλό να δίνουμε στον κόσμο συμβουλές του τύπου “ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή” αλλά κανείς δεν επιλέγει διατροφή, επιλέγει τρόφιμα», επισημαίνει στην εφημερίδα «Τhe Guardian». «Έτσι, ενώ ο καταναλωτής γνωρίζει ότι το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινό, όταν βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ βομβαρδίζεται από τόσα διαφορετικά είδη που δεν ξέρει τι να διαλέξει. Διαβάζει στις ετικέτες πως το ένα είναι ενισχυμένο με βιταμίνες και το άλλο αποτελεί καλή πηγή ινών. Δύσκολα, όμως, μπορεί να πει κανείς ποια είναι η καλύτερη επιλογή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: