Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Προσοχή στα παυσίπονα πριν από τις εγχειρήσεις

Του Γιώργου Σάπκα

Οι πάσχοντες από πόνους (στους μυς, στις αρθρώσεις ή απλώς στο κεφάλι) συνηθίζουν να παίρνουν παυσίπονα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για να καταπραΰνουν τον πόνο τους.

Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγάλη. Ωστόσο, ενδέχεται να έχουν ορισμένες παρενέργειες, μία εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Πρόκειται για τη διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, που σχετίζεται με την παρατεταμένη, συνεχή λήψη αυτών των φαρμάκων και είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη στις εγχειρήσεις διότι μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη αιμορραγία.

Δυστυχώς, οι ασθενείς που προγραμματίζονται για χειρουργείο δεν ενημερώνουν πάντοτε τους γιατρούς ότι παίρνουν τέτοιου είδους φάρμακα (οι περισσότεροι τα θεωρούν απλά παυσίπονα και δεν κατανοούν ότι είναι ισχυρά φάρμακα).

Έτσι, στην καθημερινή πρακτική - και σε άτομα ηλικίας άνω των 35-40 ετών - είναι σύνηθες φαινόμενο να αναβάλλονται επεμβάσεις, επειδή ξαφνικά μαθαίνει ο γιατρός ότι ο ασθενής παίρνει φάρμακα όπως ασπιρίνες, νιμεσουλίδη ή κοξίμπες.

H αναβολή είναι της τάξεως των 5 έως 10 ημερών, διότι απαιτούνται αρκετές ημέρες έως ότου επανέλθει η πηκτικότητα του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο έχουν υπάρξει περιπτώσεις ασθενών που ενώ διέκοψαν εγκαίρως τα φάρμακα, πάλι είχαν πρόβλημα αιμορραγίας, γεγονός που οφείλεται στο ότι έπαιρναν επί πάρα πολλά χρόνια τέτοιου είδους φάρμακα.

Όσοι, συνεπώς, πρόκειται να χειρουργηθούν πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό για κάθε χάπι που παίρνουν, ενώ όσοι πάσχουν από χρόνιους πόνους στη μέση, στα γόνατα ή στα ισχία δεν πρέπει να παίρνουν αντιφλεγμονώδη επί χρόνια ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν την εγχείρηση - τελικά είναι βέβαιο ότι θα υποβληθούν σε αυτήν.

Επιπλέον, οι ασθενείς θα πρέπει να παίρνουν τα αντιφλεγμονώδη μόνο με συνταγή γιατρού - και οι γιατροί να προκαθορίζουν την διάρκεια της αγωγής και όχι να αφήνουν ανεξέλεγκτα τους ασθενείς να παίρνουν τέτοια φάρμακα επί μήνες.

Ο Γιώργος Σάπκας είναι αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: