Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Μάχη τραπεζών για τις μεταφορές καταθέσεων

Με ανταγωνιστικά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων και πριμοδοτήσεις προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες. Ποιες είναι οι προσφορές «E» 8/7

Ηρθαν και οι μεταφορές καταθέσεων. Ο ανταγωνισμός, που βρίσκεται στο «κόκκινο» μεταξύ των τραπεζών, τις ωθεί σε προσφορές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων και σε πριμοδοτήσεις όταν πρόκειται για μεταφορά κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα.


Μάχη τραπεζών για τις μεταφορές καταθέσεων

Στη λογική αυτή η Εμπορική Τράπεζα προσφέρει επιτόκιο 6,05% για μεταφορές καταθέσεων από άλλες τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι το μεταφερόμενο ποσό είναι 30.000 ευρώ, ενώ οι υφιστάμενοι πελάτες για να απολαύσουν το ίδιο επιτόκιο, θα πρέπει να αυξήσουν την κατάθεσή τους κατά 50%.

Μάχη τραπεζών για τις μεταφορές καταθέσεων

Ας σημειωθεί ότι η πρόσφατη αύξηση στο 4,25% του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμανε ήδη την αύξηση των επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων κατά 0,25 της μονάδας.

Η Eurobank EFG, όπως ανακοίνωσε από την Τετάρτη 9 Ιουλίου, αυξάνει το επιτόκιο του αποταμιευτικού λογαριασμού «Μεγάλο Ταμιευτήριο» κατά 0,30 της μονάδας, στο 3,30% (από το πρώτο ευρώ κατάθεσης).

Αναπροσαρμογή
Παράλληλα αναπροσαρμόζει κατά 0,25 της μονάδας όλα τα κυμαινόμενα επιτόκιά της (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες).

Επίσης η Millennium Bank προχωρεί σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, και συγκεκριμένα:

Το επιτόκιο του λογαριασμού ταμιευτηρίου «Ευρωπαϊκός Αποταμιευτικός» ακολουθεί την αύξηση της ΕΚΤ και διαμορφώνεται από 2,25% ως 3,75%.

Το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης διαμορφώνεται σε 9,25%.

Το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης αυξάνεται στο 6,45%, το στεγαστικό κυμαινόμενο Plus σε 8%. Το κυμαινόμενο Επιδοτούμενο Δημοσίου διαμορφώνεται σε 6,75%. Το επιτόκιο πιστωτικών καρτών στο 17,75% (για αγορές) και στο στο 18,5% για αναλήψεις μετρητών.

Κατά 0,5 της μονάδας αυξάνονται τα επιτόκια σε προσωπικά, καταναλωτικά και ανοικτά δάνεια.

Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια συγκέντρωσης οφειλών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Επίσης η Ελληνική Τράπεζα αυξάνει από 14 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης στο 8,8% (από 8,7%) και το βασικό επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στο 10% (από 9,9%).

Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια στέγης (κυμαινόμενα) και πιστωτικών καρτών.

Ας σημειωθεί ότι από αύριο Τετάρτη οι δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν με νέα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων, καθώς όλες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους.

Μάλιστα η Citibank, πριν από την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι αναπροσαρμόζει στο 6,15% (από 5,20%) το σταθερό για 3 χρόνια επιτόκιο στέγης.

Παράλληλα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των καταθέσεων Ταμιευτηρίου, ενώ προσφέρει μέχρι το τέλος του μήνα επιτόκιο 6% στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: