Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Η ακρίβεια «έφαγε» τις αυξήσεις

Στο 4,9% ο τιμάριθμος τον Ιούνιο, που «τρέχει» με 4,5% το πρώτο 6μηνο του έτους. Μόλις 2,5% αύξηση έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι και 3% οι συνταξιούχοι 7

«Συρρικνώνονται» τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων εξαιτίας της σταθεροποίησης του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και της ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 4,9% και σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (2,6%). Σε επίπεδο εξαμήνου Ιανουαρίου - Ιουνίου «τρέχει» με 4,5%.


Η ακρίβεια «έφαγε» τις αυξήσεις

Στο ίδιο διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν λάβει αύξηση μόλις 2,5% (η δεύτερη δόση του 2% τόσο στους εν ενεργεία υπαλλήλους όσο και στους συνταξιούχους θα καταβληθεί τον Οκτώβριο) και αυτή στον βασικό μισθό. Οι συνολικές τους αποδοχές έχουν αυξηθεί κατά 1,5% περίπου, ποσοστό που υπολείπεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του πληθωρισμού εξαμήνου.

Η ακρίβεια «έφαγε» τις αυξήσεις

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου πήραν αυξήσεις 3% και βλέπουν εν μέσω αλλεπάλληλων ανατιμήσεων το εισόδημά τους να φθίνει.

Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα έως τώρα οι εργαζόμενοι έχουν πάρει μισθολογικές αυξήσεις 3,45% που υπολείπονται του τιμαρίθμου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφενός δεν παίρνει πρωτοβουλίες για να τονώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου λαμβάνει αποφάσεις για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, που δυσχεραίνουν την κατάσταση και επιβαρύνουν τον πληθωρισμό.

Οι τιμές
Πιο αναλυτικά τον Ιούνιο οι τιμές των αστικών συγκοινωνιών εμφανίζουν άνοδο 20% τετραπλάσια δηλαδή του πληθωρισμού και τον Ιούλιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιβαρυνθεί κατά 0,1 της μονάδας εξαιτίας της αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ, όπως σημείωσε χθες ο γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκης.

Επίσης ανέφερε πως η αύξηση στις τιμές των καυσίμων αντισταθμίστηκε μέσα στον Ιούνιο από τη μείωση των τιμών σε λαχανικά, πατάτες, φρούτα και από τη συγκράτηση ή μείωση των τιμών σε είδη σούπερ μάρκετ γι αυτό και ο πληθωρισμός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας τόνισε ότι «η συγκράτηση του πληθωρισμού στα παρόντα επίπεδα οφείλεται στη μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Πάντως παραβλέπεται ότι τα στοιχεία της Στατιστικής δείχνουν σε δωδεκάμηνη βάση πολύ μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο (56,3%), σπορέλαιο (31,5%), βούτυρο (30%), ζυμαρικά (28,7%) και αλεύρι (21,3%). Επίσης αποδεικνύουν πως ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι απόρροια της διεθνούς συγκυρίας και της ανόδου του πετρελαίου, αλλά οφείλεται και στις αγκυλώσεις της εσωτερικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι αν οι τιμές των καυσίμων ήταν στα περσινά επίπεδα, ο τιμάριθμος τον Ιούνιο θα ήταν 3,4%. Δηλαδή 1,5 μονάδα επιπλέον προκλήθηκε από τις εγχώριες στρεβλώσεις.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομίας του ΣΥΝ, έκανε λόγο για «επίπλαστο τιμάριθμο» που «υποτιμά τις καθημερινές οδυνηρές εμπειρίες των καταναλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: