Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Η χορήγηση της ουσίας «δρονεδαρόνη» μείωσε κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου

Νέα όπλα για τις καρδιακές αρρυθμίες...


«E» 9/7

Μία νέα θεραπεία για τις καρδιακές αρρυθμίες, που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στον χρόνο, αντιμετωπίζει την κολπική μαρμαρυγή πολύ αποτελεσματικότερα, σε σχέση με τις μέχρι τώρα γνωστές θεραπείες.


Νέα όπλα για τις καρδιακές αρρυθμίες...

Διεθνής μελέτη, που φέρει μάλιστα το όνομα «Αθήνα», έδειξε ότι η δραστική ουσία «δρονεδαρόνη», ένα ερευνητικό φάρμακο για την αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό, μείωσε κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου, λόγω αρρυθμίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν ο δρ Κρίστοφερ Κάνον, απ το Πανεπιστήμιο «Βrigham», στο πρόσφατο «29ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο» της «Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού» στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και ο καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο «St Georges» του Λονδίνου δρ Τζον Καμ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Μπουένος Αϊρες, στην Αργεντινή.

Είναι η πρώτη φορά, σε κλινικές μελέτες, με φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή, που ένα φάρμακο, η «δρονεδαρόνη», έδειξε σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 30% περισσότερο απ ό,τι έχουν πετύχει οι συνηθισμένες θεραπείες. Επίσης, το ποσοστό πρώτης εισαγωγής σε νοσοκομείο, λόγω καρδιαγγειακών αιτίων, μειώθηκε κατά 24% στην ομάδα της δρονεδαρόνης.

Παρόλο που οι βηματοδότες, οι απινιδωτές, η κατάλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων και η χειρουργική επέμβαση συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, η φαρμακευτική θεραπεία εξακολουθεί να παραμένει σημαντική θεραπεία πρώτης γραμμής.

Παρενέργειες
Ωστόσο, τα έως τώρα φάρμακα χορηγούνται με περιορισμούς, λόγω των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών τους, γι αυτό εξακολουθεί να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για βελτιωμένους αντιαρρυθμικούς παράγοντες. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η «δρονεδαρόνη».

«Οι προηγούμενες θεραπευτικές επιλογές εστίαζαν μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, με την ελπίδα να μην προκληθούν βλάβες, όπως συνέβαινε, δυστυχώς, με τα παλαιότερα φάρμακα κατά των αρρυθμιών», ανέφερε κατά την παρουσίαση ο δρ Κάνον. «Σήμερα η "δρονεδαρόνη" μπορεί να καταστεί θεραπεία πρώτης γραμμής για την κολπική μαρμαρυγή».

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ 2 ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Κολπική μαρμαρυγή: Πολύ ταχείες, μη συντονισμένες συστολές του κόλπου της καρδιάς, οι οποίες καταλήγουν σε έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ του καρδιακού ρυθμού και των μετρούμενων σφύξεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καρδιακή συχνότητα.

Κολπικός πτερυγισμός: Διαταραχή στους παλμούς της καρδιάς, κατά την οποία οι συσπάσεις του κόλπου είναι περισσότερες από τις συσπάσεις της κοιλίας.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ

«Στην κολπική μαρμαρυγή, την πιο συνηθισμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας ο "φλεβόκομβος" χάνει τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, εξαιτίας ηλεκτρικών ερεθισμάτων σε άλλα σημεία, έτσι προκαλείται γρήγορη και ακανόνιστη κολπική δραστηριότητα, 400-600 σφίξεις το λεπτό», λέει ο Βρετανός καθηγητής Τζον Καμ.

Οταν το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους, μπορεί να λιμνάσει και να σχηματισθούν θρόμβοι. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περίπου το 15% του συνόλου των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία σοβαρή πάθηση που δυσχεραίνει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή του ασθενούς, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας του να εκτελεί τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, λόγω ενοχλήσεων που οφείλονται σε ταχυπαλμία, στηθάγχη, δύσπνοια, κόπωση ή ζάλη. Ωστόσο, η ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να διαπιστωθεί μετά την εμφάνιση μιας συνδεόμενης με αυτήν πάθησης, όπως εμβολής ή επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ασθενείς ενδέχεται να βιώνουν περιόδους με και χωρίς συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Με τον καιρό, οι ταχυπαλμίες μπορεί να εξαφανισθούν, ούτως ώστε οι ασθενείς με μόνιμη αρρυθμία να μην εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο μεταξύ των ηλικιωμένων. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα μόνο σε περίπτωση παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής, ή μόνο ανά διακοπτόμενα διαστήματα σε μόνιμη κολπική μαρμαρυγή.

«Περίπου 30-45% των περιστατικών παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής και 20-25% των περιστατικών εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής εμφανίζονται σε ασθενείς νεαρής ηλικίας που δεν πάσχουν από κάποια νόσο, και αποτελούν τη λεγόμενη "ιδιοπαθή κολπική μαρμαρυγή"».

4,5 ΕΚΑΤ. ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Περίπου 4,5 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται μία από τις τέσσερις παθήσεις που εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν σε καρδιαγγειακές επιδημίες κατά τον 21ο αιώνα, παράλληλα με τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.

Στο πλαίσιο μελέτης σε πληθυσμό 5.333 ασθενών με κολπική μαρμαρυγή από 35 Ευρωπαϊκές χώρες, το μέσο κόστος της εισαγωγής σε νοσοκομείο ασθενούς υπολογίσθηκε σε 1.363 στην Ελλάδα, και 5.252, 2.322, 6.360, και 6.445 για τις Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ολλανδία. Η περίθαλψη των νοσηλευόμενων ασθενών και οι παρεμβατικές διαδικασίες ορίσθηκαν ως οι κύριες πηγές κόστους και σε αυτές αποδόθηκε περισσότερο από 70% του συνολικού ετήσιου κόστους και στις 5 χώρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

1 σχόλιο:

neophytos είπε...

nai omws sto epistimoniko site
http://www.medscape.com/viewarticle/746833
yparxoun alla dedomena poly pio arnitika apo ta thetika... mexri kai thanatus...

prin anartisoume kati sto internet prepei na to meletame kai meta... anartoume ypeythina...