Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Σε φαύλο κύκλο τα Δημοτικά Σφαγεία Χανίων Εκτύπωση
12.06.08

Νέος Κήρυκας
Ημερήσια Εφημερίδα Χανίων, Κριάρη 6 (πάροδος) - Χανιά
28210 75504, 75505 Fax 28210 75506 www.neoskirikas.gr

Σε έναν φαύλο κύκλο έχουν εισέλθει για πολλοστή φορά τα Δημοτικά Σφαγεία των Χανίων. Αφενός πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση των σφαγείων μέσω διαγωνισμού και αφετέρου πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός σε κάποια στάδια παραγωγής προκειμένου να συμμορφωθούν τα σφαγεία σε νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά ο συντελεστής δόμησης στα Δημοτικά Σφαγεία έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί να γίνει κάποιο νέο κτίριο, οπότε δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες και επομένως είναι πολύ δύσκολο να παραχωρηθούν τα σφαγεία μέσω διαγωνισμού.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη σύσκεψη στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου Βαγγέλη Σαματά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών. Όπως δήλωσε ο κ.Σαματάς «υπάρχει μια ειλλημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2005 σύμφωνα με την οποία τα σφαγεία μπορούν να δοθούν με δημόσιο διαγωνισμό.
Είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις με τους συλλόγους κρεοπωλών, κτηνοτρόφων και με τη νομική υπηρεσία του Δήμου για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα σφαγεία». Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο Δήμος βρίσκεται στο διερευνητικό στάδιο για το πώς θα λειτουργήσουν τα σφαγεία καθώς πρέπει να λυθούν πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι και η συμμόρφωση της λειτουργίας των σφαγείων με βάση τις νέες επιταγές της Ε.Ε.
«Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή είναι, εάν τα δημοτικά μας σφαγεία μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα».
Σύμφωνα με πληροφορίες για την αδρανοποίηση των υπολειμμάτων των σφάγειων που πετούνται (κεφάλια κλπ) χρειάζεται ειδικός κλίβανος και μια ειδική διαδικασία. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται νέος εξοπλισμός και κυρίως νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι άγνωστο για το εάν μπορούν να γίνουν καθώς στον εν λόγω χώρο έχει εξαντληθεί ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών Ν.Χανίων Γιώργος Τραχαλάκης δήλωσε: «Αυτά είχαν ξαναγίνει και στο παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι τα σφαγεία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν στα Χανιά. Ο Δήμος έχει ξαναπάρει απόφαση για ιδιωτικοποίηση στο παρελθόν αλλά την αναίρεσε. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κοινή συνεννόηση και με την βοήθεια της Νομαρχίας και θα βρεθεί λύση για να ξαναλειτουργήσουν τα σφαγεία όπως ήταν με τις προδιαγραφές που προβλέπει ο Νόμος».
Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ν.Χανίων Μανώλης Επιτροπάκης επέμεινε στη σύγκληση κοινής σύσκεψης στη Νομαρχία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. «Δεν είναι δυνατόν να μην διασφαλιστεί το κρέας του καταναλωτή από εγκεκριμένες υπηρεσίες» τόνισε ο κ.Επιτροπάκης καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Επιτροπάκης το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα από τη σημερινή λειτουργία των σφαγείων στα οποία δεν μπορούν να σφαγούν περισσότερα από 100-150 ζώα ημερησίως.
ΝΑΠ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: