Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα ναύλα «πετούν», ο υπουργός κάνει... εκκλήσεις
Ανήμπορος να επέμβει στην «τρελή κούρσα» που «καλπάζει» πλέον εν όψει της καλοκαιρινής ζήτησης το ναυλολόγιο των περίπου 200 επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων,όλων των τύπων, το οποίο μάλιστα σε κάποιες «γραμμές φιλέτα» αυξήθηκε έως και 40% σε σχέση με πέρυσι, είναι ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος με το πρόσχημα της συνεχιζόμενης ακρίβειας του «μαύρου χρυσού» ξανακάνει δημόσια έκκληση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη συγκράτηση των τιμών των εισιτηρίων, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει τη σύσταση ειδικού οργάνου που θα ελέγχει καθημερινά το ναυλολόγιο των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Θέλοντας να «απαλύνει» τον πόνο των εκατομμυρίων επιβατών που θα διακινηθούν και φέτος προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση του ναυλολογίου αφού πλέον η ακτοπλοϊκή αγορά είναι απελευθερωμένη από τα περισσότερα μεγάλα και μικρά λιμάνια της χώρας και μάλιστα με δική του απόφαση, επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα εξής: «Είναι γεγονός ότι ειδικά τη φετινή χρονιά πρέπει να συνυπολογίσουμε δύο βασικές παραμέτρους που ωθούν το ναυλολόγιο προς τα πάνω. Μια παλιά που συνίσταται στην πλήρως απελευθερωμένη αγορά και μια καινούργια που είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού"».

Ολο και πιο... αλμυρά τα θαλασσινά ταξίδια
Η τιμή του πετρελαίου, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, μέσα σε ένα χρόνο έχει υπερδιπλασιαστεί και σήμερα πλησιάζει τα 140 ευρώ το βαρέλι, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στη διαμόρφωση του ναύλου κατά 70%, ενώ επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση σε φαινόμενα εναρμονισμένης τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Μάλιστα για να γίνει πιο πιστευτός ότι το ναυλολόγιο δεν «πετάει στα ύψη» αλλά είναι για όλα τα «βαλάντια» ο κ. Βουλγαράκης, και αφού πρώτα κάλεσε τους επιβάτες να ψάχνουν για φτηνά εισιτήρια, δημοσιοποίησε κάποιες τιμές εισιτηρίων,οι οποίες όμως αφ' ενός αφορούσαν την περίοδο του Απριλίου και αφ' ετέρου ήταν των ακτοπλοϊκών εταιρειών Blue Star Ferries και Minoan Lines που είχαν δηλώσει ότι «παγώνουν» το ναυλολόγιό τους μέχρι το τέλος της σεζόν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2008

2 σχόλια:

neoinileias είπε...

ποια είναι η πρόταση σου για το πρόβλημα

Ανώνυμος είπε...

κατα πρώτον, δεν μου αρέσει ένας Υπουργός αντιφατικός,από τη μια μεριά να μας λέει ότι, θα πάρει μέτρα υπέρ μας, από την άλλη να μας τονίζει ότι ,ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία,και ότι
εμείς οι καταναλωτές έχουμε την ευθύνη για να συγκρατήσουμε τα ευρώ
στο πορτοφόλι μας να ψάχνουμε το ευκαιριακό ταξίδι,μας τι μας πέρασε ο Υπουργός τουρίστες μίας διαδρομής;

Εμείς που ζούμε σε νησί ,λόγω των μη αποκεντρωμένων βασικών υπηρεσιών,η μεταφορά μας στην Αθήνα είναι βασικό εργαλείο ανάγκης.