Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη - Θα ανοίγουν λογαριασμοί πριν τις ρυθμίσεις

Μέτρα – φωτιά για να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να σπεύσουν στις τράπεζες να πληρώσουν ή να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις χρεών, προτείνει η κυβέρνηση. 


Στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη σχετικά τις ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων κάτω των 20.000 ευρώ μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και την επέκταση των 120 δόσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες και για οφειλές προς ΕΦΚΑ και Εφορία άνω των 50.000 ευρώ η κυβέρνηση προτείνει τα εξής μέτρα:

- Υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων θα ζητήσουν να προστατευτούν από το νόμο Κατσέλη και σε δεύτερο χρόνο και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.


- Αυστηροποίηση του πλαισίου αναφορικά με τις αναβολές που θα μπορούν να παίρνουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μεγάλος αριθμός χρησιμοποιεί την τεχνική των αναβολών για να κερδίζει χρόνο. Ετσι, υποθέσεις που θα έπρεπε να έχουν τελεσιδικήσει εκδικάζονται σε 2 ή 3 χρόνια δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να την γλιτώνουν.


- Οριστική παύση αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση παύουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση.


- Αυτόματη έξωση από τον νόμο για όσους διαπιστωθεί ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.


- Επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας όσων τίθενται εκτός νόμου.

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσουν να κλείσουν τα παραθυράκια του νόμου Κατσέλη και να φέρουν περισσότερους στα γκισέ των τραπεζών. Οι ανατροπές στην ασπίδα προστασίας θα φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς οι οποίοι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από την τσιμπίδα των δανειστών. Ειδικά όσους έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν.


Κέρδος online   28/2/2018 8:24

Δεν υπάρχουν σχόλια: