Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Έφτιαξαν νόμο ,για να μας προστατεύσουν , από τα funds


Τι είναι τα  funds;   
Επειδή  οι δανειολήπτες και μόνο στην λέξη funds, κατατρομάζουν , φέρνοντας στο μυαλό τους  εικόνες άτσαλου ξεσπιτομού και επειδή η μη οικονομική  δυνατότητα των Ελλήνων δανειοληπτών, να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, θα τους φέρει αναγκαία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμοδίων, απέναντι σε εταιρείες ,οι οποίες θα αγοράσουν από τις τράπεζες, τα δάνεια τους, προκειμένου οι τράπεζες να παρουσιάσουν ενεργητικό, η ΄Ενωση Προστασιας Καταναλωτών Κρήτης , οφείλει να ενημερώσει τους δανειολήπτες τι είναι τα funds, και την Νομολογία που διέπει την λειτουργία τους.
 Προκειμένου τα μη τραπεζικά ιδρύματα (funds),αναπτύξουν επιθετική στρατηγική στην Ελλάδα, έγινε τροποποίση  του Νόμου 4354/2015 ,με τον Ν.4389/2016,  με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας που επιβάλλονται  σαυτά  και επιπλέον προστατεύει τους δανειολήπτες και τους δίνει πρόσθετες ευκαιρίες εξεύρεσης λύσης ρύθμισης με τους πιστωτές τους, ακόμα και δυνατότητα εξαγοράς του δανείου τους, πριν ή μετά τη μεταβίβαση του δανείου τους,
Το υπάρχον νομικό πλαίσιο, προστατεύει από την πώλησή σε funds το 94% του συνόλου των στεγαστικών κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ… Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία, ο νόμος προβλέπει ότι πριν τη μεταβίβαση τους, οι τράπεζες θα πρέπει -ως αναγκαία προϋπόθεση- να έχουν κάνει πρόσφατη (12 μήνες πριν τη μεταβίβαση) εμπεριστατωμένη και ουσιαστική πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες, να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής…
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο ,τα Πιστωτικά Ιδρύματα πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες και την προστασία του καταναλωτή και να λαμβάνουν υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του δανειολήπτη».
Το δάνειο το οποίο δεν έχει εξασφάλιση πρώτης κατοικίας με τις ανωτέρω προϋποθέσεις  εάν εν τέλει πουληθεί σε fund, τότε θα διασφαλίζεται η μη χειροτέρευση της ουσιαστικής θέσης του δανειολήπτη ,με την παράλληλη υποχρέωση ,του μη τραπεζικού ιδρύματος (funds) να εκκινεί εκ νέου τη Διαδικασία Επίλυσης Απαιτήσεων (ΔΕΚ) του Κώδικα Δεοντολογίας με τις πρόνοιες που αυτή έχει (δηλ. ειδοποίηση του δανειολήπτη, πρόταση ρύθμισης, αντιπρόταση κλπ. 
Όπως επίσης ότι ο νόμος 4389/2016, προβλέπει να μην υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά, καθώς το πλαίσιο προστασίας, είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει για τις τράπεζες, ενώ δεν θα χειροτερεύει η θέση του δανειολήπτη. 
Τα Funds που θα διαχειρίζονται δάνεια θα λειτουργούν εντός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου. Υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, με έδρα/υποκατάστημα την Ελλάδα που αδειοδοτούνται και εποπτεύονται από την ΤτΕ.
 Όλοι οι κανόνες προστασίας καταναλωτή, ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης για τον καθορισμό των δόσεων με βάση την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής, ο αναμορφωμένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) κ.λπ. οι οποίοι ισχύουν για τις τράπεζες, θα ισχύουν και για τα funds.


Δεν υπάρχουν σχόλια: