Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΚΡΙΜΑ!!! ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ , ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!!! ΤΩΡΑ !!!


1
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Πάνω από 1.000 δανειολήπτες παρέδωσαν το τελευταίο διάστημα τις κατοικίες τους στις τράπεζες, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις - Από Μάρτιο ξεκινάνε οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Στο στόχαστρο 50.000 ακίνητα, παρά τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων
Μπροστά σε ένα απροσδόκητο μα ολοένα πιο μαζικό φαινόμενο βρίσκονται οι Ελληνες δικηγόροι, δικαστές και τραπεζικοί. Αυτό της εγκατάλειψης της προσπάθειας σωτηρίας της στέγης εκ μέρους χιλιάδων δανειοληπτών με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τα χρέη τους.
Πολίτες ευρισκόμενοι σε αδυναμία, παρά τις παλαιότερες ρυθμίσεις που είχαν πετύχει και την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη, επιλέγουν να παραδώσουν τα κλειδιά ακόμα και της κύριας κατοικίας τους, δηλώνοντας αδυναμία συνέχισης πληρωμής των δόσεων, ακόμα κι αν αυτές έχουν μειωθεί κατά το παρελθόν ως προς τα απαιτούμενα ποσά. Πρόκειται για περιπτώσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας, καθώς μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πάνω από 1.000 τέτοιες περιπτώσεις, με το φαινόμενο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
«Είναι το ουσιαστικό τέλος αυτού που γνωρίζαμε ως...ελληνικό όνειρο. Του ταμπού δηλαδή τής με κάθε τίμημα σωτηρίας της α' κατοικίας. Αποκαμωμένοι συμπολίτες μας επιλέγουν την παράδοση των σπιτιών τους στις τράπεζες με σκοπό τον απεγκλωβισμό από τα χρέη που τους πνίγουν», αναφέρει ο γνωστός νομικός σε υποθέσεις προστασίας της στέγης Δημήτρης Αναστασόπουλος.
Ο άνθρωπος που ανέδειξε το θέμα των κατασχέσεων κατοικιών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ προσθέτει ότι οι οικειοθελείς παραδόσεις σπιτιών έχουν να κάνουν με την καταρράκωση του ηθικού πολλών Ελλήνων οι οποίοι, εγκλωβισμένοι για χρόνια σε έναν δύσκολο αγώνα, συνειδητοποιούν ότι η διατήρηση της περιουσίας τους είναι πλέον ανέφικτη. «Οντως. Η λογική που κυριαρχεί είναι "πάρτε το σπίτι και αφήστε με ήσυχο". Ενώ οι δανειολήπτες δηλαδή για χρόνια πίστευαν σε μια έξοδο από την κρίση, τώρα φαίνεται να μην έχουν το σθένος και την πυγμή να υπερασπίσουν τα σπίτια τους προσωπικά. Μόνο τις τελευταίες ημέρες είχα 20 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το κύμα αυτό βαίνει ογκούμενο», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «τη χαριστική βολή την έδωσε η τελευταία χρονιά, όπου παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και οι φόροι αυξήθηκαν και οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν, αν και διακόπηκαν προς το παρόν εθιμικά. Επίσης επήλθε σημαντική κατάρρευση των εισοδημάτων και των αξιών στην κατοικία από το 2015 και μετά». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον νόμο Κατσέλη προβλέπεται ότι όχι μόνο μπορείς να σώσεις την κατοικία σου, αλλά και ότι μπορείς να τη δώσεις με αντάλλαγμα την απαλλαγή από το χρέος σου. Επίσης υπάρχει μέριμνα ώστε αν κάποιος δεν έχει χρήματα, οφείλει για να διατηρήσει την κατοικία του να καταβάλει τα 2/3 της συνολικής αξίας της. Με την κρίση όμως στο αποκορύφωμά της, τη χώρα να έχει χάσει χρόνο και χρήμα λόγω των πολιτικών αδιεξόδων και του περίφημου δημοψηφίσματος και με χιλιάδες Ελληνες να μην μπορούν να δίνουν μετά από διακανονισμό έστω και 50 ή 100 ευρώ τον μήνα, αφού και οι δόσεις είναι εκτός των δυνατοτήτων τους, το σκηνικό αλλάζει.
Xαρακτηριστικές περιπτώσεις
Η κυρία Δ. Δρ. οφείλει 70.000 ευρώ από το δάνειο που έχει πάρει για την κύρια και μοναδική κατοικία της. Δημόσια υπάλληλος η ίδια, δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στη μειωμένη δόση που έχει πετύχει με προηγούμενη ρύθμιση, καθώς ο μισθός της έχει περικοπεί κατά 50% από τότε που πέτυχε τον συμβιβασμό. «Πέντε χρόνια το πάλευε επιδιώκοντας να σώσει την κατοικία της. Πλέον τα δικαστικά έξοδα και η ψυχική πίεση την οδηγούν στην παράδοση των κλειδιών του σπιτιού της. Το ποσό που το 2014 θεωρήθηκε σωτήριο σήμερα αδυνατεί να το πληρώσει. Η συγκεκριμένη, έχοντας μπροστά της μια πορεία 25 ετών σε πληρωμές δόσεων, επέλεξε τη ρευστοποίηση, βάσει του νόμου, του σπιτιού της και την εκχώρηση αυτών των χρημάτων στην τράπεζα», αναφέρει ο δικηγόρος της.
Ζευγάρι πήρε δάνειο συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο για την αγορά κύριας κατοικίας. Λόγω της κρίσης αυτή έμεινε ημιτελής, με αποτέλεσμα να μένουν σήμερα σε μια οικία μόλις 60 τ.μ. Για να μην μπλέξουν παραπάνω και μην μπορώντας άλλο την πληρωμή των δικαστικών και άλλων εξόδων, επέλεξαν να μπουν στον νόμο Κατσέλη και να αφήσουν το σπίτι τους στην τύχη των τραπεζών.
Ο κ. Ν. Π. αγόρασε με δάνειο τρία σπίτια και σήμερα χρωστάει 400.000 ευρώ. Τώρα επιλέγει να χάσει και τα τρία αποσκοπώντας στον τερματισμό των υπέρογκων υποχρεώσεών του. Επί χρόνια οι δόσεις που πλήρωνε ήταν βάσει των δυνατοτήτων του. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αδυνατεί να αντεπεξέλθει.
Έρχεται κύμα πλειστηριασμών
Κύμα χιλιάδων πλειστηριασμών χωρίς την άβολη για μια αριστερή κυβέρνηση συνθήκη των διαδηλώσεων έξω από τα ειρηνοδικεία εξασφαλίζει η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που προωθεί η κυβέρνηση με τη βούλα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ηδη πηγές αναφέρουν ότι από τον Μάρτιο και αφού το νέο θεσμικό πλαίσιο θα το επιτρέπει, θα ξεκινήσουν η ροή και οι κατασχέσεις κατοικιών, αφού πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Ηδη 50.000 κατοικίες και γραφεία βρίσκονται στο στόχαστρο, με το νέο αυτό σύστημα πλειστηριασμών να εξασφαλίζει ότι όλα θα γίνονται μέσω ενός υπολογιστή, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Δηλαδή όλες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνεργασία για το θέμα και ο νόμος προωθείται παράλληλα με 5ετή δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας. Επίσης θα υπάρξει επέκταση των ημερών συζήτησης των πλειστηριασμών και έτσι εκτός από κάθε Τετάρτη θα συζητούνται και τις Πέμπτες, αλλά και τις Παρασκευές.
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»(29-1-2017)
Tags:

Δεν υπάρχουν σχόλια: