Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: "Κάλεσμα σε Σταθάκη και Τσακαλώτο , να στηρίξουν τα ΑμΕ.Α "


" 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία"
H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ως μία Εθνική Κοινωνική Οργάνωση, που αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, και έχοντας στο σώμα της , πολίτες με αναπηρία, συμμετέχει διαμαρτυρόμενη, στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που έχει ανακηρυχθεί η 3η Δεκεμβρίου.
Ο λόγος είναι απλός, αλλά και πολυσύνθετος. Θεωρούμε ότι τα άτομα αυτά ,δεν απολαμβάνουν την ισότιμη μεταχείριση από την πολιτεία και από όλους εμάς. Υπάρχουν δυστυχώς διακρίσεις, και η προσπάθεια της ,ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπως και των Εθνικών Συλλόγων, αλλά και Παγκοσμίως είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η αναπηρία δεν έχει χρώμα, δεν έχει ηλικία, δεν έχει εθνικότητα, δεν είναι κάτι το διαφορετικό, δεν είναι στίγμα, δεν είναι “ταμπέλα” δεν είναι “ταφόπλακα” για κάποιους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν σ’ αυτή την θέση. Η αναπηρία δεν αφορά τον δίπλα, αφορά όλους εμάς, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε σ’ αυτή την κατάσταση.
H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, , σέβεται την αναπηρία γιατί αφορά συνανθρώπου μας, γνωρίζοντας ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, γνωρίζοντας ότι η φτώχεια, λόγω οικονομικής συγκυρίας και ακρίβειας, θα πλήξει περισσότερο το εισόδημα των ανθρώπων με αναπηρία, που οι περισσότεροι στηρίζονται στο πενιχρό προνοιακό εισόδημα, ή στο εισόδημα των αναπηρικών συντάξεων και κάποιοι είναι σε οικογενειακή υποστήριξη, με επιβάρυνση των υπολοίπων μελών.
Για την  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, , η 3η Δεκεμβρίου, δεν είναι μόνο η μέρα που η σκέψη της θα στραφεί στους ανθρώπους με αναπηρία, είναι μια μέρα διαμαρτυρίας για τα λίγα που έχουμε κάνει σαν κοινωνία στους συνανθρώπους μας, που βιώνουν την αναπηρία, και την ενεργοποίηση όλων εμάς μαζί και της πολιτείας για τα πολλά που υπολείπονται να κάνουμε, μα προπάντων να αγκαλιάσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, να κοιτάξουμε να τους αποβάλλουμε τον φόβο, να σβήσουμε το σύννεφο της εγκατάλειψης και της διαφορετικότητας από πάνω τους να τους περάσουμε ότι είναι ίδιοι και ισότιμοι με εμάς. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Ακόμα και το παγερό μας βλέμμα είναι ένα μήνυμα της διαφορετικότητας. Δεν γίνεται να μιλάμε για πολιτισμό, και μεθόδους ανατροπής της δικής τους ζωής, εάν δεν αποβάλλουμε όλοι εμείς το σύνδρομο που κουβαλάμε να βλέπουμε στους ανθρώπους αυτούς με διαφορετικότητα.
Πρέπει να καταγραφεί ότι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προσπάθεια από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και από την κοινωνία μα περισσότερο από την πολιτεία.
Όσοι από μας δεν έχουμε συναίσθηση του χρέους μας, απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, δε μας τιμά, οφείλουμε και πρέπει να αλλάξουμε, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου, να του αφήνουμε τον χώρο που του πρέπει, για μάθηση, για εργασία, για συμμετοχή στην διασκέδαση, αλλά και στην ίδια την ζωή, με την διαφορετικότητα που βιώνει, πρέπει να μετατρέψουμε το άτομο με αναπηρία από αποδέκτη του “περιθωρίου” σε συμμετοχικό και ενεργό πολίτη”
Και σε εμάς τις Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών, καταλογίζουμε ευθύνη, διότι παρά το ότι γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία π.χ κινητικά καροτσάκια κ.α, ποτέ δεν διαμαρτυρηθήκαμε για την ακρίβεια τους, ούτε πιέσαμε την πολιτεία τα είδη αυτά να είναι στον χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α, ούτε ζητήσαμε από τις επιχειρήσεις να ελαττώσουν το κέρδος τους. Λόγω επικαιρότητας του θέματος, και για να πούμε ότι τα λόγια μας δεν είναι “ευχολόγια” ως H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, τούτη την ώρα, κάνουμε έκκληση στον Υπουργό  Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, αλλά και στον Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο , και ζητάμε την Κυβερνητική τους συνδρομή ως αρμόδιοι Υπουργοί, να ληφθεί ειδική μέριμνα για την προμήθεια από τα άτομα με αναπηρία να αγοράζουν τουλάχιστον τα προϊόντα αναπηρίας, σε χαμηλότερες τιμές και να ενταχθούν στον χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α.
Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, , απευθυνόμενη στα άτομα με αναπηρία τονίζει ότι είναι παρούσα στην στήριξη και υποστήριξη τους και ότι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 282109266 για την προστασία τους. Το κάλεσμα αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καπέλωμα των Σωματείων που δραστηριοποιούνται είτε σε Παγκρήτιο επίπεδο είτε σε Πανελλαδικό. Είναι συμπόρευση με κοινό στόχο, να στείλουμε το μήνυμα στην πολιτεία ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι επαίτες της, αλλά πολίτες της και πρέπει βάσει των διατάξεων του Συντάγματος της Χώρας να αντιμετωπίζονται ισότιμα.
 
 
   Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης 
 
         Ιωάννα Μελάκη
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: