Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με δυόσμο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με δυόσμο
Είναι ένα δημοφιλές αρωματικό
Η Mentha aquatica-μέντα η υδρόφιλη-μέντα η υδροχαρής-βασιλοκόδυοσμος-γλυφώνι, η Menta piperita (διασταύρωση της Menta aquuatica-μέντα η υδροχαρής και Mentha spicata (δυόσμου ή αβάρσαμου), η Mentha longifolia-αγριοβάλσαμο-αγριοβάρσαμο-μέντα η μακρόφυλλη-ποταμοίτανος-αγριοδυόσμος, η Menta pulegium-πριντζόλλος-βληχούνι-φλησκούνι-φλισκούνι η Mentha viridis-μέντα πράσινη-κοινός δυόσμος και η Mentha spicata-δυόσμος-πράσινη μέντα-αβάρσαμος ανηκουν στην οικογένεια των Χειλανθών.
Η  Mentha aquatica, η Mentha longifolia και η Menta pulegium αντιπροσωπεύουν τον άγριο δυόσμο, που φυτρώνει κατά μήκος των ποταμών και σε μέρη που έχει νερό, έχουν μια έντονη μυρωδιά μέντας και δεν ξεχωρίζονται πριν την ανθοφορία τους. Η μένθα η πράσινη είναι καλλιεργήσιμη και δεν έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μέντας. Γενικά όλα τα είδη έχουν ωοειδή μέχρι μακρόστενα, οξυκόρυφα, οδοντωτά, μυρωδάτα φύλλο με μικρό μίσχο και χωρίς μίσχο, εύκολα διασταυρώνονται και δύσκολα διαχωρίζονται πριν την ανθοφορία τους (λευκορόδινα ή λιλά).
Είναι βότανο και αρωματικό φυτό και χρησιμοποιείται σε κρέμες, για τον καθαρισμό δοντιών και για τον αρωματισμό του στόματος. Θεωρείται αφροδισιακό ιδίως το τσάι αγριοδυόσμου και αυξάνει τη σεξουαλική ικανότητα.
Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική, σα βελτιωτικό γεύσεως, σε αρώματα και ενισχυτικό σε φάρμακα, σιρόπια, οδοντόπαστες, παστίλιες για το βήχα, μαστίχες, καραμέλες, ζαχαρωτά, λικέρ κ.α. Σήμερα έχει, δυστυχώς αντικατασταθεί από συνθετικό μεντόλ.
Ο δυόσμος είναι πολύ καλός στα πεπτικά προβλήματα όπως στη δυσπεψία, τη ναυτία, τις κράμπες στομάχου, τη διάρροια, τα κρυολογήματα και τους πονοκεφάλους.

Χρήσιμα μέρη δυόσμου
Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές

Δραστικές ουσίες δυόσμου
Περιέχουν μέχρι 3% αιθέριο λάδι από μεντόλη που είναι το ενεργό φυτοχημικό συστατικο, μεντόνη που δίνει την ευχάριστη μυρωδιά και ιασμόνη που προσδιορίζει την ποιότητα του λαδιού
Στα φύλλα υπάρχουν ταννίνες, πικρές ουσίες, φλαβονοειδή, γλυκοσίδια, οργανικά οξέα και άλατα.

Τα οφέλη στην υγεία από το δυόσμο
Όλα τα είδη του δυόσμου έχουν σπασμολυτικές, αντιφλεγμονώδεις, τονωτικές, απολυμαντικές και διεγερτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αναισθησίας των ευαίσθητων νευρικών απολήξεων, όπως τη διέγερση των ευαίσθητων προς το ψύχος νεύρων.
Μπορείτε να τα βρείτε σε οδοντόπαστες, στοματικά διαλύματα και σταγόνες μύτης. Επίσης, σε σιρόπια για ανωμαλίες στο γαστρεντερικό σύστημα, σε αναγούλες, εμέτους, σε ζαλάδες, σε στομαχικούς και εντερικούς πόνους και διάρροιες.
Είναι ορεκτικά, ευστόμαχα και διεγείρουν την έκκριση των υγρών του στομάχου και βοηθούν στην χώνεψη, σε παθήσεις στη χολή και σε πέτρες στη χολή, γιατί επιδρούν σπασμολυτικά στους λείους μυς των τοιχωμάτων της χολής.
Έχουν αιμοστατικές ιδιότητες και συστήνονται σε αιμορραγίες και σε μητρορραγίες.
Σαν νευροτονωτικά συστήνονται σε νευρική υπερευαισθησία, σε ημικρανίες, πονοκεφάλους και σε σεξουαλική υπερδιέγερση η υποτονικότητα. Ο δυόσμος κατευνάζει τη σεξουαλική διάθεση ενώ ο αγριοδυόσμος την τονώνει.
Συστήνονται, επίσης, σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους και γενικά σε πόνους.
Με εξωτερική χρήση τα λιωμένα φύλλα χρησιμοποιούνται με επιθέματα, σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, σε μαστίτιδες, σε πόνους δοντιών, σε δερματικές πληγές, σε μώλωπες και με εισπνοές ατμών σε βρογχικά και πονεμένα λαιμά.
Οι κάψουλες δυόσμου βοηθούν στο ευερέθιστο έντερο.
Επίσης, χρησιμοποιείται σε παθήσεις κύστεως. Αυξάνει τα ούρα και τον ιδρώτα. Επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς αυξάνοντας την θερμοκρασία.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με δυόσμο
Ο δυόσμος δεν πρέπει να βράζεται
-Έκχυμα δυόσμου
Βάζετε 2 κουταλάκια του καφέ ξηρό φυτό σε 2 ποτήρια καυτό νερό για λίγα λεπτά, σουρώνετε και το πίνετε ζεστό. Με κρύα επιθέματα το έκχυμα αυτό είναι δροσιστικό για εμπύρετες καταστάσεις και σε χτυπήματα γιατί προλαμβάνει το πρήξιμο και βοηθά στη διάλυση των αιματωμάτων.
-Συνδυάστε το δυόσμο με το γλυκάνισο
Ενισχύονται οι ιδιότητες του δυόσμου. Βράζετε για 5 λεπτά 1 κουταλάκι του καφέ γλυκάνισο σε 2 ποτήρια νερό και αφού το αφαιρέσετε από τη φωτιά προσθέτετε 2 κουταλάκια του καφέ δυόσμο, καλύπτετε και αφήνετε για 10 λεπτά, σουρώνετε και το πίνετε ζεστό. Αυτό χρησιμοποιείται σε κολικούς, σαν αντιεμετικό και μετά τον εμετό για να φτιάξει το στομάχι, σε κράμπες, σε νευρικούς σπασμούς και για να καταπολεμήσουμε την υποτονικότητα μετά από εξαντλητική δουλειά και κόπωση. Όταν το πίνετε γουλιά γουλιά σταματά το λόξυγγα και βοηθά σε προβλήματα χολής.
-Μασώντας φρέσκα φύλλα δυόσμου ή αγριοδυόσμου καταπραϋνετε τους πόνους δοντιών και τα ερεθισμένα ούλα. Ακόμη βοηθά σε προβλήματα χολής και στομαχιού, σε αρωματισμό του στόματος και σε εξουδετέρωση των βαριών μυρωδιών από σκόρδο και κρεμμύδι.
-Τα ξηρά φύλλα λιωμένα σε σκόνη χρησιμοποιούνται σε πληγές και έλκη σαν αντισηπτικά και επουλωτικά.
-Η ποιότητα του λαδιού εξαρτάται από  την ποσότητα της ιασμόλης που περιέχει και της μενθόλης και όταν είναι ποιοτικά χρησιμοποιούνται στη φαρμακοποιία και αρωματοποιία. Η αρωματοποιία το χρησιμοποιεί με μασάζ, για προβλήματα του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος και σε εμπύρετες καταστάσεις.
-Με υδρατμούς είναι καλό για τον καθαρισμό προσώπου, γιατί έχει αντισηπτικές ιδιότητες και προφυλάσσει από μολύνσεις.
-Με κρύες κομπρέσες είναι καλό για πονοκεφάλους και ημικρανίες.
-Με εισπνοές κάνει για σοκ και ναυτία, ενώ σαν αρωματικό χώρου τονώνει το μυαλό και ξεκαθαρίζει τις σκέψεις.
-'Οταν συνδυάζεται με ευκαλυπτέλαιο για ψέκασμα του χώρου διώχνει τα έντομα και τα ποντίκια.
-Προσθέστε φύλλα του δυόσμου σε οποιοδήποτε τσάι και αφήστε το λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.
-Η μένθα η πουλέγιος καθαρίζει το αίμα, το στήθος, το λαιμό, βοηθά σε πονοκεφάλους και ζαλάδα, σε νευρικό κλονισμό και υστερία, σε πόνους κλειδώσεων και είναι θερμαντικό ποτό που κανονίζει το στομάχι και διώχνει τα αέρια και είναι τονωτικό και εμμηναγωγό και φέρνει ευφορία. Ένα κουταλάκι χυμού της είναι καλό για το αναπνευστικό και σε λέπρα με εσωτερική χρήση και εξωτερική για τις πληγές.
-Επιθέματα από λιωμένα φύλλα με ξύδι βοηθούν σε πληγές και έλκη σαν αντισηπτικά και επουλωτικά. Βοηθούν, επίσης, σε μώλωπες, φουσκώματα ματιών και εγκαύματα.
-Ο συνδυασμός ελαίου δυόσμου και αγριοκύμινου ανακουφίζει τη δυσπεψία.
-Σε έμφραξη των εντέρων 100 γραμμάρια ξερά φύλλα Mentha aquatica παράγουν περισταλτικές κινήσεις του πεπτικού σωλήνα, αποβολή αερίων και τόνωση της χοληδόχου κύστεως και ήπατος.
-Αρωματίζει μπύρες (Mentha longifolia).
-H Menta pulegium σταματά τον γαλακτισμό ενώ στην κύηση βοηθά κατά της ναυτίας. Σε καταπλάσματα από φύλλα έχουν καλά αποτελέσματα σε εγκαύματα, αποστήματα, καλόγερους και μώλωπες. Σε έγχυμα και γαργάρες είναι καλό για τις παθήσεις φάρυγγα και μύτης και για τις πυώδεις πληγές. Καταπολεμά το σάκχαρο. Ένα ποτήρι κάθε βράδυ διώχνει τα κρυολογήματα και σας διατηρεί νέους και ακμαίους.

-Το αφέψημα της Mentha spicata είναι αντιεμετικό και κατά της χολέρας, αντισυλληπτικό όταν τοποθετείται στον κόλπο της γυναίκας. Σε ρευματικά τοποθετούνται φρέσκα φύλλα και τρίβονται οι κλειδώσεις.
-Αφήνετε μέντα 30 γραμμάρια με 15 γραμμάρια άνθη σαμπούκου σε μισό κιλό βραστό νερό και τα σκεπάζετε για 15 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε ζεστό πριν τον ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: