Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Αντιμετωπίζοντας την υπογλυκαιμία




• Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι πολύ σοβαρά, τότε η λήψη ζάχαρης με τη μορφή ενός μπισκότου ή ενός φρούτου μπορεί να είναι αρκετή. Εάν χρειάζεστε ζάχαρη, τότε σιγουρευτείτε ότι την λαμβάνετε σε κάποια μορφή που θα δράσει γρήγορα. Η ζάχαρη σε υγρή μορφή απορροφάται πιο γρήγορα από τη στερεή, οπότε τα αναψυκτικά ή χυμοί που περιέχουν ζάχαρη είναι χρήσιμα. Να θυμάστε ότι η σοκολάτα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε λίπος, θα απορροφηθεί πιο αργά και μπορεί να μην ανακουφίσει τα συμπτώματά σας αμέσως.

• Μόλις αντιμετωπίσετε τα αρχικά σας συμπτώματα, να ξέρετε ότι εάν το γεύμα σας είναι αρκετές ώρες αργότερα, το σάκχαρό σας μπορεί να μειωθεί ξανά. Αυτό μπορείτε να το προλάβετε λαμβάνοντας κάποιο σάκχαρο/υδατάνθρακα με αργή απορρόφηση (τικ. ένα σάντουιτς).

• Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη και δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε την υπογλυκαιμία -δηλαδή, να έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου χωρίς πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα- τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζει η οικογένειά σας τι να κάνει σε περίπτωση που αρχίσετε να χάνετε τις αισθήσεις σας. Η γλυκαγόνη, που χορηγείται με ιατρική συνταγή, μπορεί να χορηγηθεί με ένεση και να προκαλέσει μία προσωρινή αύξηση της γλυκόζης.

• Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη και εμφανίζετε συχνές υπογλυκαιμίες, μπορεί να σημαίνει ότι η ινσουλίνη σας ή το σχήμα των ινσουλινών που λαμβάνετε πρέπει να επανεξεταστεί από τον γιατρό.

• Η πρόληψη της υπογλυκαιμίας είναι καλύτερη από τη θεραπεία και αυτό επιτυγχάνεται όταν ξέρετε ποιες είναι οι στιγμές που είστε πιο ευάλωτοι. Αυτές θα είναι συνήθως μεταξύ των γευμάτων ή στη διάρκεια των γευμάτων εάν τρώτε αργοπορημένα. Μάθετε πώς δρουν τα δισκία σας ή η ινσουλίνη, γιατί η στιγμή που είστε ευάλωτοι θα είναι αυτή της μέγιστης δράσης των φαρμάκων.

• Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας καθώς εμποδίζει το συκώτι να απελευθερώσει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό στη συνέχεια μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, το οποίο σας θέτει σε κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Έτσι, εάν καταναλώνετε αλκοόλ περισσότερο από τις φυσιολογικές ποσότητες που θα σας συστήσει ο γιατρός σας αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: