Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Άγγελος Μπώλος: Δικαιώνουν τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο οι πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων

   
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των στεγαστικών δανείων που έχουν συνάψει Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ενημερώνει με συνέντευξη στο nextdeal.gr, ο Επίκουρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Παν/μιο και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο κ. Άγγελος Μπώλος (www.bolos-lawfirm.gr). Ο κ. Μπώλος εκτιμά πως είναι στη σωστή κατεύθυνση και δικαιώνουν τους δανειολήπτες, οι πρώτες πρωτόδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Άγγελος ΜπώλοςΔιαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη που παραχώρησε στο nextdeal.gr ο Επίκουρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Παν/μιο και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο κ. Άγγελος Μπώλος:



Ερ.: Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτή τη συνέντευξη που αφορά σε ένα ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Πρώτα απ’ όλα πώς βλέπετε τις πρόσφατες εξελίξεις επί θέματος;
Απ.: Κοιτάξτε, οι πρώτες πρωτόδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και δικαιώνουν τους δανειολήπτες. Σε λίγο καιρό αναμένονται και αποφάσεις των εφετείων επί του εν λόγω θέματος. Σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα, κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά δύσκολα. Εννοώ εδώ τη δυνατότητα μιας συνολικής νομοθετικής λύσης για όλους τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Έχουν γίνει βέβαια ορισμένες δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, ότι δηλαδή παρακολουθούν το ζήτημα και ότι θα γίνει εναρμόνιση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά νομίζω ότι θα είναι λάθος να αναμένουμε πρώτα την αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γίνει μετά η εν λόγω εναρμόνιση. Και τούτο διότι οι περισσότεροι δανειολήπτες, ειδικά μετά την απελευθέρωση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος με τη δραματική αύξηση της δόσης και του άληκτου κεφαλαίου, σε μια περίοδο που χρήματα δεν περισσεύουν ασφαλώς σε κανέναν.
Ερ.: Αρκετός κόσμος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην έκβαση της συλλογικής αγωγής που κατατέθηκε από καταναλωτικές οργανώσεις. Επειδή έχετε ασχοληθεί επιστημονικά με τη συλλογική αγωγή, θα ήθελα να μου πείτε τι θα κερδίσει ο κάθε δανειολήπτης από την απόφαση που θα εκδοθεί επί της συλλογικής αγωγής;
Απ.: Ακούστε, με την απόφαση επί της συλλογικής αγωγής, η εκδίκαση της οποίας είναι προφανές ότι θα φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο, με ότι βέβαια τούτο συνεπάγεται για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να φτάσουμε έως εκεί, θα κριθεί η παρανομία / η καταχρηστικότητα συμβατικού όρου (Γ.Ο.Σ.) της δανειακής σύμβασης, συγκεκριμένα του όρου που αφορά στον τρόπο υπολογισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις συμβάσεις δανείου σε ελβετικό φράγκο. Πρέπει επομένως να γίνει σαφές ότι στο πλαίσιο της εν λόγω δίκης δεν εξετάζεται η περίπτωση κάθε δανειολήπτη ελβετικού φράγκου ξεχωριστά. Ασφαλώς, εκείνο που ενδιαφέρει κάθε δανειολήπτη είναι αν η απόφαση που θα εκδοθεί έχει για εκείνον συγκεκριμένες έννομες συνέπειες.
Ερ.: Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους δανειολήπτες;
Απ.: Θα σας πω με απλά λόγια, ότι η απόφαση που θα εκδοθεί επί της συλλογικής αγωγής παράγει μια «ιδιότυπη δεσμευτικότητα» και όχι δεδικασμένο. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι η απόφαση, εφόσον κρίνει καταχρηστικό τον επίμαχο ΓΟΣ, θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά, στο πλαίσιο ατομικής δίκης μεταξύ αυτού και της εκάστοτε τράπεζας, να επικαλεστεί την παραπάνω απόφαση η οποία έκρινε παράνομο και καταχρηστικό τον επίμαχο ΓΟΣ.
Ερ.: Θεωρείτε ότι ασφαλιστικά μέτρα κατά της Τράπεζας μπορούν να βοηθήσουν στην παρούσα φάση;
Απ.: Να σας πω. Ασφαλώς, η λήψη ή μη ασφαλιστικών μέτρων πρέπει να μελετηθεί για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, από το συνάδελφο που θα έχει και την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης. Με τα ασφαλιστικά μέτρα, βάσει και των θετικών αποφάσεων της νομολογίας επί ασφαλιστικών μέτρων στην περίπτωση του ελβετικού φράγκου, δίδεται στον δανειολήπτη η δυνατότητα να απαλλαγεί από το άγχος, «προσωρινό» και μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αγωγής του, της πληρωμής των σημερινών αυξημένων δόσεών του. Και τούτο διότι η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων θα διατάζει την τράπεζα να αποδέχεται προσωρινά, και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της κύριας αγωγής, την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με τη συναλλαγματική ισοτιμία ελβετικού φράγκου με ευρώ, όπως αυτή καθορίστηκε κατά την υλοποίηση της εκταμίευσης των ποσών του κάθε δανείου.
Ερ.: Άκουσα με προσοχή ότι είπατε για τη συλλογική αγωγή και τα ασφαλιστικά μέτρα. Πιστεύετε ότι ο κάθε δανειολήπτης ελβετικού φράγκου μπορεί να επωμιστεί το βάρος των εξόδων που θα απαιτηθούν για έναν τέτοιο δικαστικό αγώνα;
Απ.: Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να κρίνει ο καθένας με βάση τα δικά του οικονομικά δεδομένα και την ιεράρχηση των αναγκών του. Ασφαλώς, η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν είναι μια ανέξοδη διαδικασία. Νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι δικηγόροι που ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα αντιλαμβάνονται πλήρως τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα που μαστίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και έχουν προσαρμόσει και τις δικές τους απαιτήσεις στα δεδομένα αυτά. Εμείς πάντως στη δικηγορική μας εταιρεία έχουμε ήδη πληθώρα δανειοληπτών ελβετικού φράγκου και προσεγγίζουμε το οικονομικό ζήτημα με τον τρόπο που προανέφερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: