Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Αφορά σε διαφορές που αναφύονται κατά την είσπραξη των δημοσίων εσόδων (ΚΕΔΕ). Προβλέπονται τα εξής ένδικα βοηθήματα:

Διαδικασία διαφορών διοικητικής εκτέλεσης.


Α. Ανακοπή του ΚΕΔΕ(άρ. 217 επ. ΚΔΔ).
Χωρεί, ιδίως, κατά:
• Της πράξης της ταμειακής βεβαίωσης του εσόδου,
• Της κατασχετήριας έκθεσης,
• Του προγράμματος πλειστηριασμού,
• Της έκθεσης πλειστηριασμού και
• Του πίνακα κατάταξης.
Επίσης, χωρεί α) κατά της αρνητικής δήλωσης ΝΠΔΔ ως τρίτου, κατ' άρ.34 ΚΕΔΕ, εφόσον η υποχρέωση του τρίτου είναι δημόσιου δικαίου, β)κατά της δήλωσης Προϊσταμένου ΔΟΥ ή Τελωνείου για την ύπαρξη απαίτησης δημοσίου δικαίου ή προνομίου του Δημοσίου, κατ' άρ 62 παρ.1 ΚΕΔΕ.
Για την ανακοπή του ΚΕΔΕ, καθ΄ύλην αρμόδιο είναι το μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο σε πρώτο βαθμό και το τριμελές διοικητικό εφετείο σε δεύτερο (άρ. 218 ΚΔΔ).
Η ανακοπή ασκείται από όποιον έχει άμεσο, προσωπικό και ενεστώς έννομο συμφέρον, με δικόγραφο, μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την επίδοση στις περιπτώσεις α΄, β΄και δ΄της παρ. 1, αλλιώς από την πλήρη γνώση της πράξης ταμειακής βεβαίωσης, της κατασχετήριας έκθεσης και της έκθεσης πλειστηριασμού, αντίστοιχα. Ειδικά, στην περίπτωση του προγράμματος πλειστηριασμού, η ανακοπή ασκείται μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την επίδοση του προγράμματος (άρ. 220, 221 ΚΔΔ).
Η ανακοπή κατά της πράξης ταμειακής βεβαίωσης μπορεί να σωρευθεί, κυρίως ή επικουρικώς, στο ίδιο εισαγωγικό της δίκης δικόγραφο με την προσφυγή κατά της πράξης που συνιστά τίτλο, βάσει του οποίου έγινε η βεβαίωση. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον η προσφυγή ασκείται εμπροθέσμως, λογίζεται πάντοτε εμπρόθεσμη και η ανακοπή.
Επιτρέπεται πρόσθετη παρέμβαση, με προφορική δήλωση στο ακροατήριο, προς υποστήριξη του διαδίκου, υπέρ του οποίου έχει ο παρεμβαίνων έννομο συμφέρον να αποβεί η δίκη (άρ. 223 ΚΔΔ).
Το δικαστήριο, αν διαπιστώσει παράβαση νόμου ή ουσιαστικές πλημμέλειες της προσβαλλόμενης πράξης, προβαίνει στην ολική ή μερική ακύρωση ή τροποποίησή της (άρ. 225 ΚΔΔ).
Κατά των επί ανακοπής αποφάσεων επιτρέπεται η άσκηση ενδίκων μέσων, και ειδικότερα:
    i.   Ανακοπή ερημοδικίας,
    ii   Έφεση,
    iii   Αίτηση αναθεώρησης,
    iv   Τριτανακοπή και
    v   Αίτηση διόρθωσης ή ερμηνείας.
Η προθεσμία είναι τριάντα (30) ημερών, πλην της περιπτώσεως ανακοπής κατά προγράμματος πλειστηριασμού που είναι δέκα (10) ημερών (άρ. 226 ΚΔΔ).
Επίσης, ενόσω εκκρεμεί η ανακοπή, επιτρέπεται η προσωρινή δικαστική προστασία, και ειδικότερα η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης. Καθ΄ύλην και κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο είναι αυτό του άρ. 218 ΚΔΔ, εφόσον σ΄αυτό εκκρεμεί η ανακοπή. Η διαδικασία που εφαρμόζεται είναι αυτή των άρθρων 200 -209 ΚΔΔ (άρ. 228 ΚΔΔ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: