Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ Ν.4161/2013

Διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες, το οποίο είναι ήδη σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου,
Αν θέλετε να κάνετε αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχετε περίπου 6 μήνες μπροστά σας και συγκεκριμένα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2014, όπ
Το πρόγραμμα διευκόλυνσης μπορεί να το αξιοποιήσει ο δικαιούχος  μόνο μία φορά, και εάν κάποιος υπαχθεί τελικά στο πρόγραμμα αυτό, αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο νέο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, αφορά ρυθμίσεις οφειλών για ενυπόθηκα δάνεια στην κύρια κατοικία και απαιτούνται να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να υπαχθεί κάποιος σε αυτόν.
Εφόσον ο οφειλέτης πληροί τις προϋποθέσεις, καλείται να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα διευκόλυνσης και να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα.
Ποιους αφορά ο νέος νόμος:
-Άνεργους
-Μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα
-Ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κατά κύριο λόγο, σε έναν εργοδότη
Ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν:
-Οφειλές με προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη
-Οφειλές  που δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση
-Η αρχική ημερομηνία σύναψης της σύμβασης να είναι πριν τις 30-06-2010 (έστω και αν υφίστανται μεταγενέστερες τροποποιήσεις, ανανεώσεις ή ρυθμίσεις των αρχικών συμβάσεων). Υπάρχουν επιπρόσθετα αρκετές προϋποθέσεις εισοδήματος, αντικειμενικών αξιών ακινήτων, κλπ.
Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 12 δικαιολογητικά!!!
Τα δικαιολογητικά, ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου, είναι:
1)Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα και αντίγραφα αιτήσεων που έχουν υποβληθεί προς άλλους πιστωτές φέροντα υπογραφή καθενός εξ αυτών.
2)Φωτοτυπία ταυτότητας.
3)Βεβαίωση αποδοχών (για μισθωτούς και συνταξιούχους).α) Βεβαίωση αμοιβών (για όσους θεωρείται ότι έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17) ή β) αντίγραφα φύλλων παροχής υπηρεσιών με αύξουσα αρίθμηση που να αποδεικνύουν παροχή υπηρεσιών κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17).
4)Αντίγραφα εκκαθαριστικών οικονομικών ετών 2010 και τελευταίου οικονομικού έτους πριν από την υποβολή της αίτησης.
5)Αντίγραφα υποβληθέντων εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 για τα οικονομικά έτη 2010 και τελευταίου οικονομικού έτους πριν από την υποβολή της αίτησης.
6)Αντίγραφο του εντύπου Ε9 του έτους 2009 και τυχόν μεταβολές του.
7)Αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων και συγκεκριμένα. Για ακίνητα που περιήλθαν στην κυριότητα του δανειολήπτη:α) Μετά την 01-01-2007: Αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως αυτά περιγράφονται στο τελευταίο Ε9.β) Πριν από την 01-01-2007: Αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως αυτά περιγράφονται στο τελευταίο Ε9 και αντίγραφο οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου δημόσιας υπηρεσίας(π.χ. ΕΤΑΚ κ.λπ.) ή δημόσιου λειτουργού (π.χ. συμβολαιογράφου) από το οποίο να προκύπτει η αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου.
8)Φορολογική ενημερότητα πρωτότυπη και σε ισχύ.
9)Ασφαλιστική ενημερότητα πρωτότυπη και σε ισχύ.
10)Υπεύθυνη δήλωση του 1599/1986 (Α΄75) όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 2479/1997.
11)Βεβαίωση ανεργίας εκδοθείσα από τον ΟΑΕΔ.
12)Πιστοποιητικό αναπηρίας Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε δημόσια Αρχή (Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές, Υγειονομικές Επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων, ΚΕΠΑ ΑΣΥΕ) ή επικυρωμένο αντίγραφο.

Αίτηση 'Ενταξης στο Πρόγραμμα Διευκόλυνσηςdeftero.pdfdeftero.pdf
Δικαιολογητικά Προγράμματος Διευκόλυνσης  trito.pdftrito.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: