Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στην εφημερίδα "Μετρό Αθηνών" 10/04/2012

- Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πλέον ξεκάθαρα για μια νέα πολιτική σκηνή που θα αποτελείται από κόμματα "ευκαιρίας" και "προσωπικών φιλοδοξιών". Τί απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
Κόμματα ευκαιρίας υπάρχουν όταν απουσιάζει ο καθαρός και πειστικός πολιτικός λόγος. Η Κοινωνική Συμφωνία ήρθε για να μείνει. Φιλοδοξεί να καλύψει ένα σοβαρό πολιτικό κενό που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει.
Εμείς λέμε ότι ναι, μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.
Απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας που βαθαίνει την ύφεση, διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες και αποσταθεροποιεί την οικονομία υπάρχουν, και μπορούμε να προτάξουμε, συγκεκριμένες επιλογές που στηρίζουν την ανάπτυξη και μοιράζουν τα βάρη με έναν δίκαιο τρόπο. Με σύμμαχο και όχι αντίπαλο την κοινωνία.
Αυτή είναι η εναλλακτική επιλογή που προβάλλει η «Κοινωνική Συμφωνία» και που μπορεί να εκφραστεί και να αποτελέσει τον πυρήνα ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας για την έξοδο από την κρίση.     
- Υπάρχει άλλη λύση εκτός Μνημονίου;
Ασφαλώς και υπάρχει. Οι δανειστές μας ποτέ δεν άκουσαν ένα διαφορετικό σχέδιο ώστε να το απορρίψουν. Η κυβέρνηση προσήλθε στις διαπραγματεύσεις χωρίς το δικό της σχέδιο συντασσόμενη πλήρως με όλες τις απαιτήσεις της Τρόικας.
Γι’ αυτό, όπως σας είπα, μπορούμε να διαπραγματευθούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή  να αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Με ποιά κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά εφόσον μπείτε στη Βουλή;
Συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν μόνον στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών.  Πιστεύω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις,  ώστε να αναδειχθεί μία ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική πλατφόρμα, που προτείνει ο κ. Βενιζέλος, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, έχει μεταλλαχθεί σε ένα νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό κόμμα, με το οποίο δεν βλέπω σήμερα περιθώρια συνεργασίας.  
- Το κόμμα σας συγκαταλέγεται στα επονομαζόμενα ως "Αντιμνημονιακά". Στο ίδιο άτυπο μπλοκ εντάσσονται και δυνάμεις όπως το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακόμα και η Χρυσή Αυγή. Μήπως όλη η αυτή η πανσπερμία δίνει νερό στο μύλο των κατεστημένων κομμάτων;
Το να είσαι απλώς αντιμνημονιακός δεν λέει πολλά. Η Κοινωνική Συμφωνία προτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με Εθνικά Ισοδύναμα μέτρα, που αποτελεί τη ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Εάν η αντιπρότασή μας θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο σύγκλισης με άλλα κόμματα θα φανεί στη πορεία.
- Που αποδίδετε το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν πολύ χαμηλά ποσοστά;
Οι δημοσκοπήσεις  κατέγραψαν την «Κοινωνική Συμφωνία» λίγες μόλις μέρες μετά την ίδρυσή της. Η «Κοινωνική Συμφωνία» σιγά – σιγά γίνεται γνωστή. Σήμερα, πολλά στελέχη από το προοδευτικό χώρο ανά την Ελλάδα, αλλά και πολλοί πολίτες  προσέρχονται ως μέλη στην Κοινωνική Συμφωνία, για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα αναγέννησης της ελπίδας.
- Γιατί να εμπιστευτεί τελικά κάποιος το κόμμα σας, όταν εντός αυτού βρίσκονται πολιτικοί που στήριξαν το Μνημόνιο, συμμετέχοντας σε θέσεις ευθύνης; 
Μπορεί να μας εμπιστευθεί γιατί με συνέπεια υποστηρίζουμε τις ίδιες θέσεις και αρχές τώρα όσο και όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση.
Ως υπουργός, και στα Υπουργεία Οικονομίας Εργασίας, διαπραγματεύθηκα σκληρά, βάζοντας «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών. Διαπραγματεύθηκα σκληρά, με την Τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας για την διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για να αποτραπεί η μείωση μισθών και συντάξεων. Έπρεπε να φύγω από την Κυβέρνηση για να περάσει η μείωση του κατώτατου μισθού και η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Τυχαία νομίζετε ότι έφυγα από τα δύο Υπουργεία και  διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ; Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα αρνούμενη να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και θεσπίζουν κοινωνικά δυσβάσταχτα μέτρα. Αυτή τη συνέπεια οι πολίτες την έχουν αναγνωρίσει. Αυτήν τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: