Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012


Ελλάδα

Υπ. Οικονομικών: Το τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

06/03/2012 | 20:01Τελευταία Ενημέρωση: 20:57 06/03/2012

Το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αναφέρει σε παρέμβασή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για εσφαλμένη εντύπωση πολλών καταναλωτών ότι μπορούν να πληρώνουν το ρεύμα αλλά όχι το τέλος ακινήτων, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών:

Όπως έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά να διαχωριστεί άμεσα το τέλος ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι το 2011 οι όφειλες των επιχειρήσεων προς την ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1 δισ. 250 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν μόλις 820 εκατομμύρια ευρώ.

Για «αδυναμία συνεννόησης των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

«Τα λαϊκά στρώματα ακόμα πιο αποφασιστικά πρέπει να αρνηθούν να πληρώσουν το εξοντωτικό χαράτσι με οποιονδήποτε τρόπο, αξιώνοντας την πλήρη κατάργησή του, απαιτώντας από την συγκυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να σταματήσουν τους εκβιασμούς και τον εμπαιγμό», τόνισε το ΚΚΕ και επεσήμανε ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να δέχεται την πληρωμή μόνο του ρεύματος χωρίς κανέναν όρο.

«Το υπουργείο Οικονομικών δε θέλει να παραδεχτεί την ήττα που υπέστη η αντισυνταγματική και βάρβαρη πολιτική του επιλογή για το χαράτσι στα ακίνητα» ανέφερε ο ΣΥΝ και επισημαίνει ότι «με εκδικητικό τρόπο δεν αναγνωρίζει την απόφαση χιλιάδων πολιτών να μην πληρώσουν το χαράτσι, μέσω της διαδικασίας των ΑΤΜ».

Ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για την ταλαιπωρία των πολιτών στα καταστήματα της ΔΕΗ και τις εφορίες προκειμένου να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ακινήτων, απέδωσε η Δημοκρατική Συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: