Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012


Αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012, 22:38
Με τροποποίηση στο νομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», προβλέπονται αλλαγές για τα συναινετικά διαζύγια, για τα οποία η διάρκεια του γάμου, ως προϋπόθεση για έκδοση συναινετικού διαζυγίου, μειώνεται από τον ένα χρόνο στους έξι μήνες.

Το συναινετικό διαζύγιο θα εκδίδεται με διάταξη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου και ύστερα από παραίτηση από όλα τα ένδικα μέσα ο γάμος θα θεωρείται λυμένος. Έως πρότινος, η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είχε διάρκεια τουλάχιστον 18 μήνες.

Στο πλαίσιο του στόχου για επιτάχυνση των δικών, επισημαίνεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά.

Επιπλέον, με άλλες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου ορίζεται ότι:

- Για τις πολιτικές υποθέσεις η καθ΄ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή πρωτοδικεία θα ανέρχεται πλέον σε ποσό έως 250.000 ευρώ από 120.000.

- Στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία, δεν καταβάλλεται δικαστικό ένσημο για τη διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων.

- Στον διάδικο, που κερδίζει τη δίκη, επιστρέφεται το παράβολο, που έχει καταβάλει.

- Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (έως πρότινος δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες).

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: