Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τη γλίτωσε το δικαστήριο από τον πλειστηριασμό και το 70% του χρέους

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκ

«Χαστούκι» στην τακτική που εξακολουθούν να τηρούν πολλές τράπεζες, όσον αφορά στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού, αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου για την περίπτωση 30χρονης άνεργης δανειολήπτριας από το Ηράκλειο. Το δικαστήριο, όπως είναι γνωστόν, αποφάσισε «κούρεμα» των χρεών κατά 237.000 ευρώ-το συνολικό χρέος ήταν 318.000 ευρώ-που είχε η 30χρονη σε τρεις τράπεζες, ενώ προστατεύει από την διαδικασία της εκποίησης την κύρια κατοικία της, προτείνοντας κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις για την εν μέρει ικανοποίηση των πιστωτών της.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της 30χρονης, Μανόλη Λιανάκη, είναι σημαντικό ότι αν και η δανειολήπτρια-η οποία είναι ανύπαντρη- διαμένει στο πατρικό της σπίτι, στο Ηράκλειο, το δικαστήριο αναγνώρισε ως κύρια κατοικία της ακίνητο που βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, το οποίο εξαιρεί από την διαδικασία της εκποίησης.

Αν και στην έναρξη της εφαρμογής του νομού, αρκετοί δικηγόροι έδειχναν επιφυλακτικοί ως προς τις ευεργετικές διατάξεις του, τους τελευταίους μήνες τα δεδομένα έχουν αλλάξει και όλο και περισσότεροι υπερχρεωμένοι προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη.

Πολλοί δικηγόροι πίστευαν ότι η χρήση του επίμαχου νόμου θα μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες δεν είχαν στον «ήλιο μοίρα», δηλαδή δεν είχαν περιουσία. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Πολλοί δανειολήπτες που έχουν στο όνομα τους διάφορα ακίνητα-πέραν της πρώτης κατοικίας-δικαιώθηκαν αφού το δικαστήριο έκρινε ότι η αξία από την εκποίηση τους δεν θα κάλυπτε τις απαιτήσεις των πιστωτών και ως εκ τούτου δεν θα είχε νόημα να βγουν στο «σφυρί».

Η 30χρονη εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτρια μεγάλης έκτασης σε παραθαλάσσιο οικισμό του νομού Λασιθίου. Εντός του οικοπέδου υπάρχει διώροφη κατοικία, ισόγεια και πρώτου ορόφου. Το μεν ισόγειο είναι ολοκληρωμένο, ο δε πρώτος όροφος ημιτελής. Το δικαστήριο αναγνωρίζει και προστατεύει ως κύρια κατοικία της δανειολήπτριας το ισόγειο



Η απόφαση



Το συνολικό χρέος της 30χρονης, περίπου 318.000 ευρώ, αφορούσε οχτώ δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά) από τρεις τράπεζες. Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι περιήλθε σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής χωρίς δική της υπαιτιότητα. Η απόφαση για την ρύθμιση των χρεών προβλέπει:

-να καταβάλλει για την διάσωση της πρώτης κατοικίας το ποσό των 72.000 ευρώ επί 15 έτη σε συγκεκριμένη τράπεζα ως εμπράγματη ασφάλεια. Δηλαδή είναι υποχρεωμένη να πληρώνει κάθε μήνα το ποσό των 400 ευρώ για 180 μήνες, ενώ η καταβολή των δόσεων θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο, της δίνεται δηλαδή μία περίοδο χάριτος.

-Eπίσης υποχρεούται να καταβάλλει επί μία τετραετία το συνολικό ποσό των 9.600 ευρώ, με τις μηνιαίες δόσεις ανά τράπεζα να διαμορφώνονται σε περίπου 11, 8 και 179 ευρώ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: