Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Στη Βουλή το υπόμνημα της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για το ΕΕΤΗΔΕ, με αναφορά του M.Στρατάκη

on 24 Νοέμβριος 2011.


Αναφορά προς τον Υπ.Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης σχετικά με το υπόμνημα της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών μέσω της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συμμερίζεται την αγωνία, για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά και το Υπ.Οικονομικών θα πρέπει να συμμεριστεί την αδικία, την ταλαιπωρία που στο όνομα του μέτρου αυτού, καθημερινά βιώνουν οι Έλληνες πολίτες-καταναλωτές που παραπέμπονται (γενόμενοι μπαλάκι) από τον ένα φορέα στον άλλο (Δήμοι-ΔΟΥ-ΔΕΗ) με αποτέλεσμα η Ένωση να δέχεται δικαιολογημένα τα παράπονα των καταναλωτών.

Οι διαπιστώσεις:

- Χρέωση σε υποθετικά τετραγωνικά (διπλάσια τετραγωνικά), ιδιαίτερα η χρέωση επί διπλάσιων τετραγωνικών μέτρων, στα εκτός σχεδίου κτίσματα.
Ο Ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ, να επιβάλλουν ΤΑΠ, σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους.
«Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα».
Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα της χώρας χρεώνεται ΤΑΠ, με πλασματικό εμβαδόν διπλάσιο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, και συνεπώς χρεώνεται και διπλάσιο ειδικό τέλος από το πράγματι οφειλόμενο.
-Χρέωση σε υποτιθεμένους ιδιοκτήτες, αφού τα περισσότερα ακίνητα είναι υποθηκευμένα σε Τράπεζες, και εάν δεν ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, να υπάρξει απασχόληση, τα κάθε υποθηκευμένα ακίνητα, θα περάσουν στις Τράπεζες.
-Αντικειμενικές αξίες.
-Προβλήματα μεταξύ ενοικιαστών-ιδιοκτητών, θα πρέπει το τέλος να οριστεί "αποκλειστικά" στους ιδιοκτήτες.
-Χρέωση σε κοινόχρηστους χώρους.

Ως κοινωνία αποδεχόμαστε την τεράστια οικονομική κρίση, αλλά εκείνο που δεν αποδεχόμαστε είναι η προχειρότητα επιβολής ποινής και η αφαίμαξη των ανέργων, των μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, των ανθρώπων με χαμηλό πορτοφόλι ή με καθόλου πορτοφόλι, πρόχειρα με τεράστια λάθη με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση των πολιτών.

Δεν συμφωνούμε ούτε αποδεχόμαστε την εκβιαστική τακτική, διότι ο εκβιασμός δεν στρέφεται σε όλους τους πολίτες, αλλά στους αδύναμους πολίτες, σε πολίτες και σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση, δεν μπορείτε σε ένα συνταξιούχο των 400 Ευρώ, που διαθέτει ένα σπίτι, σχεδόν υπό κατάρρευση να τον καλείτε να πληρώσει "έκτακτο ειδικό τέλος περιουσίας" 400 Ευρώ.
Αιτούμαστε, δικαιοσύνη την κατανομή των βαρών ανάλογα με την φορολογική ικανότητα του καθενός.

Έχετε ηθικό χρέος, να σταθείτε στο πλευρό των χειμαζόμενων από την κρίση πολιτών προβαίνοντας σε ριζική διόρθωση της απόφασής σας, ώστε να πληρώσουν οι "έχοντες" δηλ. οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, οι έχοντες ακίνητα πάνω από 120 τμ και όχι οι πολίτες της φτώχειας.

Το ρεύμα (όπως και το νερό) είναι απαραίτητο, για την επιβίωση και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Η διακοπή του, εν μέσω χειμώνα και οικονομικής ένδειας, συνιστά απάνθρωπη πράξη.
Ο κίνδυνος επιβάρυνσης της υγείας ευπαθών ατόμων ή ομάδων (υπερήλικες, παιδιά, ασθενείς) με τη διακοπή του ρεύματος, είναι ορατός.

"Τέλος, σας καλούμε, να συστήσετε επειγόντως ειδική διαδικασία άμεσης διόρθωσης των λαθών στους Δήμους και στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, καθώς και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επειδή πιστεύουμε ότι το υπόμνημά μας, θα αξιολογηθεί δεόντως, σας δίνουμε την εύλογη πίστωση χρόνου, προκειμένου να προβείτε στις προτεινόμενες διορθώσεις, αφού αναστείλετε την εφαρμογή (διακοπή ρεύματος) σε ανήμπορους και γονατισμένους από την οικονομική κρίση καταναλωτές", καταλήγει το υπόμνημα της Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: