Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

«Τα αναψυκτικά διαίτης παχαίνουν»..

.
Εδώ και δεκαετίες τα αναψυκτικά διαίτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους θέλουν μεν να απολαύσουν τη γεύση των αναψυκτικών αλλά χωρίς να χρειάζεται να επωμιστούν τις συνέπειες που έχει η ζάχαρη στον οργανισμό τους. Δυστυχώς, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης παρουσιάζουν κατά 70% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους έναντι όσων δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά, σε περίοδο 9,5 ετών. Όσοι πίνουν δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα είδαν 500% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ακριβώς η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σχετίζεται τόσο με την αύξηση βάρους. Ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να είναι ψυχολογική αντίδραση.

Συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος εντοπίζει τη γλυκιά γεύση, περιμένει να δεχθεί ζάχαρη. Όταν δεν εισέρχονται στον οργανισμό οι αναμενόμενες θερμίδες, ο εγκέφαλος αντιδρά «λέγοντας» στο σώμα να αποθηκεύσει περισσότερες θερμίδες ως λίπος.

Αναδημοσίευση από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: