Τρίτη 17 Μαΐου 2011


ΥΓΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

Υπέρταση: Ο σιωπηλός δολοφόνος

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΜΜ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ*
Υπέρταση είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια καθώς κι άλλα προβλήματα υγείας.
Η  «πίεση του αίματος» είναι η δύναμη που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, όταν η καρδιά στέλνει αίμα. Εάν η πίεση είναι αυξημένη και παραμένει υψηλή στην πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει τα όργανα - στόχο.
Περίπου 1 στους 3 ενηλίκους πάσχουν από υπέρταση. Η κατάσταση αυτή συνήθως δεν έχει συμπτώματα και γι’ αυτό και θεωρείται και ως «σιωπηλός δολοφόνος».
Μπορεί ο υπερτασικός να πάσχει για χρόνια χωρίς να το γνωρίζει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να υποστεί βλάβη στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στα νεφρά και σε άλλα όργανα του σώματος.
Η αρτηριακή πίεση μετράται ως η συστολική (μεγάλη) και η διαστολική (μικρή).
Ως συστολική αναφέρεται η πίεση, όταν η καρδιά χτυπά και στέλνει το αίμα. Ως διαστολική αναφέρεται η πίεση, όταν η καρδιά είναι σε κατάσταση ηρεμίας.
Η αρτηριακή πίεση γράφεται με δύο αριθμούς, όπως 120/80 mmHg. Ο πρώτος είναι η μεγάλη πίεση, που ονομάζεται συστολική και ο δεύτερος είναι η μικρή πίεση, που ονομάζεται διαστολική. To mmHg είναι χιλιοστόμετρα υδραργύρου, μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της πίεσης του αίματος.
Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μειώνεται στον ύπνο και αυξάνεται όταν ξυπνάμε, όταν είμαστε νευρικοί ή έντονα δραστήριοι, αυξάνεται και με την ηλικία.
Οταν τα επίπεδα είναι πάνω από 120/80 mmHg, αυξάνεται ο κίνδυνος για μακροχρόνιες ασθένειες και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από τον θεράποντα ιατρό, για να τις αποτρέψουν.
Μετρώντας την αρτηριακή πίεση, ο υπεύθυνος ιατρός, βάσει αριθμητικών ορίων, κατατάσσει τους εξεταζόμενους σε φυσιολογικούς, προ-υπερτασικούς, υπερτασικούς. Αν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική, οφείλουμε να τη διατηρήσουμε εφαρμόζοντας σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και ήρεμη διαβίωση.
Αν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, φαρμακευτικές θεραπείες και βελτίωση του τρόπου ζωής βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των οργάνων του σώματος.
Σήμερα, προσφέρονται σύγχρονα θεραπευτικά σκευάσματα με πλήρη 24ωρη κάλυψη, με ισχυρό αποτέλεσμα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστασία στα όργανα, που κινδυνεύουν από την υπέρταση.
Παρόλα αυτά στη χώρα μας οι αδιάγνωστοι στον πληθυσμό ενηλίκων είναι 40 σε κάθε 100 άτομα, από τους διαγνωσμένους οι 18 στους 100 δεν παίρνουν αγωγή και παραμένουν αρρύθμιστοι, ενώ από τους θεραπευόμενους οι 25 στους 100 παραμένουν αρρύθμιστοι, για τους οποίους ο θεράπων ιατρός οφείλει να προσεγγίσει με επιμονή εκ νέου.
Αν είστε σε θεραπεία για υπέρταση και οι μετρήσεις είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, λέγεται ότι είστε ρυθμισμένος, κάτι όμως που δεν επιτρέπει τη διακοπή της αγωγής.
Ελέγχοντας, λοιπόν, την αρτηριακή πίεση, πάντα με τη συμβουλή του προσωπικού ιατρού σε μακροχρόνια βάση, ελαττώνουμε τον κίνδυνο αναπηρίας και αυξάνουμε τον χρόνο και την ποιότητα ζωής.

*ειδικός παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: