Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Νίκη της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ η Απόφαση Κεγκέρογλου ( που απαγορεύει τη μονομερή αύξηση των νοσοκομειακών ασφαλίστρων από τις ασφαλιστικές εταιρείες)

 


  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων ,εκφράζει την ικανοποίηση της για την  απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, αρμόδιου για θέματα προστασίας καταναλωτή,  με την  οποία απαγορεύεται η χρήση όρου που χρησιμοποιούν   οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συμβάσεις νοσηλευτικής περίθαλψης που έχει κριθεί αμετάκλητα ως καταχρηστικός από τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τον όρο που επιτρέπει σε ασφαλιστικές εταιρείες να προβαίνουν κατά τη διάρκεια της σύμβασης ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία ανανέωσης της σε μονομερή αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, χωρίς να καθορίζονται εκ των προτέρων αντικειμενικά κριτήρια για τον καταναλωτή.
 Η πρακτική της απροειδοποίητης αύξησης των ασφαλίστρων αποτελούσε πρακτική στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά από σημαντικό αριθμό Ασφαλιστικών Εταιρειών. Με την πρακτική αυτή οι ασφαλισμένοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αυξήσεις ασφαλίστρων για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί και προκειμένου να συνεχίσουν το πρόγραμμα της ασφάλισής τους έπρεπε να πληρώσουν τα επιπλέον χρήματα. Ειδικότερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως είναι η σημερινή, είναι φανερό ότι τέτοιες πρακτικές επιβάρυναν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.  Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , μετέφερε τον προβληματισμό της και κατείγγηλε μέσω υπομνήματος της στον κ. Κεγκέρογλου ,την αδιαφάνεια που επικρατούσε στις ασφαλιστικές εταιρείες και τον αιφνιδιασμό των καταναλωτών από τις μονομερείς και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων Νοσοκομειακής κάλυψης.
  Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θεωρώντας  την πρακτική αυτή άδικη για τους καταναλωτές, θεώρησε ότι η προσφυγή στα Ελληνικά δικαστήρια θα ήταν συνεχής μονόδρομος για τους καταναλωτές, εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών, με χρονοβόρα δικαίωση ,αν δεν υπήρχε πολιτική μέριμνα για τους πολίτες από την πολιτεία, γιαυτό ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, Νομοθετική ρύθμιση με "επιστολή- υπόμνημά), της τονίζοντας ότι, ήταν επιτακτική ανάγκη έκδοσης απόφασης , η κίνηση αυτή θα φέρει ισορροπία στην ασφαλιστική αγορά δικαίωση των καταναλωτών και μη επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
 
Σύμφωνα με το περιεχόμενο  της υπογραφεί σας  απόφασης, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που διατηρούν τέτοιο όρο στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές οφείλουν να τον απαλείψουν και να παύσουν να κάνουν χρήση αυτού από την δημοσίευσή της..
-Με την Απόφαση τίθεται πλέον φραγμός στην αδιαφάνεια και στον αιφνιδιασμό των καταναλωτών από υπέρογκες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων νοσοκομειακής κάλυψης.
-Με την Απόφαση, απαγορεύεται εφεξής από τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν ή να αναπροσαρμόζουν δίχως προειδοποίηση το ύψος των ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφαλίσεως νοσοκομειακής κάλυψης.

  • Πιο συγκεκριμένα, στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η:
    «Απαγόρευση διατύπωσης και χρήσης των Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί ως καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις επί συλλογικών αγωγών ενώσεων καταναλωτών, σε συμβάσεις που συνάπτουν Ασφαλιστικές Εταιρίες με τους καταναλωτές, ως ακολούθως:
    Όρος σε συμβάσεις ασφαλίσεως νοσοκομειακής κάλυψης που επιτρέπει στην ασφαλιστική εταιρεία να προβαίνει, κατά τη διάρκεια της σύμβασης ασφαλίσεως ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία ανανέωσης αυτής, σε μονομερή αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή.»
--                            
                                        Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων


                                                                                                                Ιωάννα Μελάκη
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: