ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Χιλιάδες προσφυγές
19-01-2011
Xιλιάδες είναι οι προσφυγές πολιτών στoν νέο νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ωστόσο, η εφαρμογή του συναντά μια απροθυμία από πλευράς των πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή εκδήλωση ενημέρωσης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας για τον νόμο ρύθμισης των οφειλών που συνδιοργάνωσαν η Ενωση Καταναλωτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, ειδικά ανάμεσα σε δικηγόρους των Χανίων, στους οποίους και απευθύνονται πολλοί πολίτες προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο.
'Οι υπερχρεωμένοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στα Δικαστήρια πλέον και να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν στα πιστωτικά Ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Εχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες δόσεις, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αυτή η αδυναμία είναι μόνιμη, δεν είναι πρόσκαιρη', ανέφερε ο κ. Δημήτρης Σπυράκος, γενικός γραμματέας Καταναλωτή και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο, αν και ο νόμος έχει λίγες εβδομάδες που έχει ψηφιστεί, σε όλη τη χώρα έχουν γίνει 20.000 αιτήσεις. 'Eίναι χιλιάδες οι καταναλωτές που έχουν υποβάλει αιτήσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Για την εφαρμογή αυτού του νόμου, για την προσφυγή στα Δικαστήρια, προβλέπεται ως προϋπόθεση να γίνει μια προσπάθεια διευθέτησης των οφειλών με τις Τράπεζες, μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οι καταναλωτές περιμένουν τις απαντήσεις από τις Τράπεζες και αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ηδη κατατίθενται οι πρώτες αιτήσεις και τα Δικαστήρια θα κληθούν σε πολλές περιπτώσεις να ρυθμισθούν τις οφειλές των καταναλωτών και να ελέγξουν, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και εφόσον συντρέχουν να ρυθμίζουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες', τόνισε ο γενικός γραμματέας.
Ερωτηθείς για τα όσα δημοσιεύονται περί απροθυμίας πολλών Τραπεζών να εφαρμόσουν τον νόμο ο κ. Σπυράκος απάντησε πως 'ο νόμος εφαρμόζεται είτε συμφωνήσουν είτε όχι. Οι καταναλωτές έχουν διαπραγματευτική δύναμη, μπορούν να συζητήσουν, να επιτύχουν τη ρυθμιση των χρεών τους και αν δεν τα καταφέρουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και η ρύθμιση να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών. Οι Τράπεζες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι στο συμφέρον τους να ρυθμίσουν τις υποθέσεις αυτές στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, επειδή ακριβώς, αν δεν γίνει αυτό και με τη δική τους σύμφωνη γνώμη, θα γίνει από τη Δικαιοσύνη χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των Τραπεζών'.
Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Δ. Ποντικάκης, σημείωσε πως 'ο νόμος θα βοηθήσει την κοινωνία διότι πολλά άτομα είναι υπερχρεωμένα με δάνεια από κάρτες, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια και είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, τη μείωση μισθών και συντάξεων. Νομίζω ότι με τον νόμο αυτό θα βρει ο κόσμος μια λύση, ώστε να μην χάσει έστω την πρώτη κατοικία στην οποία μένει'.
Αναφορικά με το ποιοι μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο και ποια θα είναι τα οφέλη τους ο κ. Ποντικάκης τόνισε πως 'ένας που είναι υπερχρεωμένος και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία κάνει αίτηση στην Τράπεζα για ρύθμιση. Αν δεν το δεχτεί κάνει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Το Δικαστήριο αποφασίζει να πληρώσει σε 4 χρόνια το 40% των οφειλών του και το υπόλοιπο του χαρίζεται. Αυτό ισχύει για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτός που έχει ακίνητα έχει πρόβλημα διότι, αν δεν μπορεί να πληρώσει, τότε διορίζεται εκαθαριστής που θα εκποιήσει τα ακίνητα και με την εκποίηση θα πληρώσει τους πιστωτές'.
Τέλος, η πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών, κα Ι. Μελάκη, υπογράμμισε πως η ημερίδα είναι πολύ σημαντική καθώς δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των καταναλωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου