Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:


“Καταθέστε προτάσεις υπέρ των δανειοληπτών”

29-12-2010
Κάλεσμα σε όλους τους βουλευτές να καταθέσουν προτάσεις στήριξης των δανειοληπτών, ιδιαίτερα σε εκείνους τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης του χρέους τους και ζητούν να σώσουν το σπίτι τους, απευθύνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων.
Και συνεχίζει:
'Να ζητήσουν να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο (παράτασης της ημερομηνίας εκτέλεσης  των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2011), ώστε να δοθεί ο χρόνος εκείνος να γίνουν οι ρυθμίσεις των οφειλών των δανειοληπτών με τις Τράπεζες, όπως ο νόμος 3869/2010 ορίζει, ικανοποιώντας το αίτημά τους (της μη ρευστοποίησης του σπιτιού τους).
Επειδή ζούμε μέρες γιορτινές λόγω των εορτών (Χριστουγέννων - νέου έτους), η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. εισπράττοντας τον φόβο, τη θλίψη των καταναλωτών, από την πρώτη ημέρα κιόλας μετά τα Χριστούγεννα, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. για την παραγωγή δικαστικών εγγράφων που έχουν δεχτεί από τις Τράπεζες, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. θέλοντας να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τους δανειολήπτες ενημερώνει:
Κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του Ν. 3869/2010 και μέχρι 3.2.2011 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή σε περίπτωση που αυτός δεν κατοικεί σε ιδιόκτητο ακίνητο, του μοναδικού ακινήτου του που μπορεί να χρησιμεύσει ως κατοικία. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην υπερβαίνει σε αξία το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αφορολόγητο όριο για άγαμο αφορά κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, για έγγαμο, για χήρο, διαζευγμένο ή άγαμο γονέα μέχρι 250.000 ευρώ, με περαιτέρω προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30.000 για κάθε ένα από τα επόμενα τέκνα.
Σαφώς ο νόμος 3869/2010 δίνει τη δυνατότητα ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων για την εξόφληση οφειλών προς στους πιστωτές. Το σημαντικό είναι ότι δίνει και τη δυνατότητα στον οφειλέτη, εάν το επιθυμεί, να αιτήσει να εξαιρέσει «το σπίτι του»'.
Την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, κα Ιωάννα Μελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: