Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΥΠΕΣ: Έρχεται η «Κάρτα του Πολίτη»

Δημοσίευση στις Friday, April 23 @ 03:35:29 CDT από sysadmin



Κάρτα του πολίτη, με την οποία θα διασυνδέονται ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Στην κάρτα θα ενσωματωθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικός αριθμός, αλλά και δεδομένα που έχουν σχέση με την υγεία (ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος), ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται παντού και χωρίς γραφειοκρατία.
Στο μέλλον σχεδιάζεται να ενταχθεί και η ηλεκτρονική «υπογραφή» των πολιτών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι και η «έξυπνη» κάρτα και να ενεργοποιηθεί το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί νωρίτερα στους μετανάστες, καθώς υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.


Κανονισμοί
Τους επόμενους δύο μήνες πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, θα δρομολογηθούν οι κανονισμοί για την Κάρτα και θα διευκρινιστεί ποια προσωπικά δεδομένα και στοιχεία θα περιέχει. Σε κάθε περίπτωση η νέα Κάρτα δεν θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα. Θα εκδίδεται από τις αστυνομικές αρχές που έχουν την τεχνογνωσία και τα μηχανήματα.
Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σειρά συναντήσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους αρμόδιους υπουργούς.
Όπως εξήγησε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84», «ο πολίτης με αυτή την Κάρτα θα εξυπηρετείται παντού. Φανταστείτε μια Κάρτα ηλεκτρονικού ΚΕΠ».
Ειδικά για το χώρο της υγείας, ο πολίτης με την Κάρτα θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από οποιοδήποτε δημόσιο Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας σε όλη την χώρα.
Για παράδειγμα, είπε η υπουργός «εσείς μπορεί να είστε κάτοικος Αθηνών, κάνετε διακοπές σε ένα νησί, έχετε κάποια ενόχληση και πηγαίνετε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Η Κάρτα αυτή θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία εκείνα, που θα μπορεί αμέσως να έχετε νοσηλεία, αν έχετε αλλεργίες, αν υπάρχει κάποιο ιστορικό βεβαρημένο κ.ο.κ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: