Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ερχονται οι επιταγές για την εργασία στο σπίτι Νέος τρόπος πληρωμής δεκάδων κατηγοριών κατ' οίκον απασχολούμενων

"Η" 22/4
πηγή Ημερησία

Του Γιώργου Γάτου

Διπλό «μπλόκο» στην εισφοροδιαφυγή (άνω των 8 δισ. ευρώ ετησίως) θα στήσει, από φέτος, η κυβέρνηση με την καθιέρωση επιταγών παροχής υπηρεσιών - με τις οποίες θα αμείβονται δεκάδες κατηγορίες κατ’ οίκον απασχολουμένων, όπως του βοηθητικού προσωπικού, όσων παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα κ.ά.- αλλά και με την υποχρεωτική ασφάλιση της δεύτερης εργασίας (αφορά τους ασφαλισμένους πριν από το 1993). Eιδικότερα προβλέπεται:

1. Η «αυτόματη» πληρωμή της αμοιβής και των ασφαλίστρων που αναλογούν για υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό) κηπουρικές εργασίες, μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, υπηρεσίες φύλαξης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, φύλαξη και μεταφορά παιδιών νηπίων και βρεφών, υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι σχετικές πληρωμές θα γίνονται με ειδικές διπλότυπες επιταγές που θα διατίθενται στον εργοδότη από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των ταμείων και τις συνεργαζόμενες τράπεζες, με την καταβολή του ποσού. Οι επιταγές μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζόμενους και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως παρακρατηθούν οι αναλογούσες εισφορές εργοδότη - εργαζομένου.

Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στη διπλότυπη επιταγή εκ των οποίων το πρώτο τμήμα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί, το δεύτερο φυλάσσεται από τον εργοδότη.

2. Η υποχρεωτική δεύτερη ασφάλιση όσων παλαιών (πριν το 1993) ασφαλισμένων ασκούν δεύτερη εργασία. Στην ασφάλιση του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ υπάγονται οι δημόσιοι, δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι που έχουν ασφαλισθεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα μέχρι 31.12.92, οι οποίοι απασχολούνται σε εργασία ασφαλιστέα κατά την κείμενη νομοθεσία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που λογίζεται συντάξιμο σύμφωνα με τη νομοθεσία του Δημοσίου».

Μέταβαση
Επίσης αναγκαστική μετάβαση στον ΟΑΕΕ προβλέπεται και για τμήμα των παλαιών ασφαλισμένων του ενιαίου φορέα επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και ελεύθερων επαγγελματιών (στον ΟΑΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: