Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές βάζει το νέο νομοσχέδιο ενώ παράλληλα καταργούνται οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.

Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις:

- - Καταργούνται, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, οι περισσότερες διατάξεις που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αποζημιώσεις, επιδόματα και αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με χαμηλούς συντελεστές φόρου από 15% έως 20% εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και θα φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές κλιμακούμενους από 18% έως 45%. Από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εξαιρούνται οι ναυτικοί.

- - Περικόπτονται οι εκπτώσεις δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές και δικηγορικές αμοιβές. Κάθε μία από τις δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα οι τόκοι για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που είχαν συναφθεί μέχρι το τέλος του 2002, τα ασφάλιστρα ζωής μέχρι ποσού 1.200 ευρώ, οι δωρεές συνολικού ποσού άνω των 100 ευρώ και οι δικηγορικές αμοιβές εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδημα.

- - Περικόπτεται ακόμη περισσότερο η - εναπομείνασα στη φορολογική νομοθεσία - έκπτωση από το φόρο του 20% των τόκων για την εξόφληση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το ποσό των τόκων επί του οποίου υπολογίζεται το 20% για να αφαιρεθεί από το φόρο είναι ανάλογο του ποσοστού ιδιοκτησίας στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος αποκτά με στεγαστικό δάνειο το 50% της πρώτης κατοικίας, το ποσό των καταβληθέντων τόκων το οποίο θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα είναι μειωμένο κατά 50%.

πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: