Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Καταργούνται οριστικά τα προγράμματα Stage

Εμμένει η κυβέρνηση στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τα προγράμματα stage στο Δημόσιο, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο γραφείο του Θ. Πάγκαλου, καταργούνται οριστικά.

Για το ενδεχόμενο πιθανών προσφυγών εργαζομένων στα προγράμματα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι "κάθε έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια για να υπερασπίσει το δίκιο του".

Κατά την τρίωρη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Χ. Παμπούκη, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Α. Λοβέρδο και Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, αποφασίστηκε:

-Η κατάργηση όλων των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ

-στον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα Stage ως μαθητεία, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια.

Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι η μια πλευρά των εγγυήσεων περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και πρόσληψη εργαζομένων με Stage, ενώ σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά είπε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες κοινωνικής ασφάλισης, που ισχύουν για όλους, δηλαδή η τριμερής ασφάλιση με συμμετοχή εργοδοτών, κράτους και εργαζομένων.

-Όσα προγράμματα συνήφθησαν μετά την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών είναι παράνομα και όσοι συμμετείχαν σ' αυτά δεν θα πληρωθούν.

-Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού, το οποίο θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέραν αυτών θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων και πραγματικών αναγκών στο δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν, στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία της πρόσληψης θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Έλληνες.

-Stage οποιασδήποτε διάρκειας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται. Ερωτηθείς ο κ. Πάγκαλος για τα θέματα που έχουν προκύψει με τη μοριοδότηση, είπε ότι είναι θέμα που θα ληφθεί υπόψη από το ΑΣΕΠ και όσους επεξεργαστούν αυτή τη λύση.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Λοβέρδος για τον αριθμό των απασχολουμένων με Stage, είπε ότι μετά βεβαιότητας είναι 23.000, ενώ αγνοείται ο αριθμός των όσων προσελήφθησαν με αυτά μετά την προκήρυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: