Να πάω τώρα στην εφορία για να κάνω γονική παροχή στα παιδιά μου ή να περιμένω; Χρησιμοποιήσετε το εργαλείο του enet.gr για να καταλήξετε σε μια απόφαση. Θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε τον φόρο και τα υπόλοιπα έξοδα. Επίσης, θα πάρετε μια ιδέα για τον φόρο που θα κληθείτε να πληρώσετε μετά τις εκλογές σε περίπτωση που αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού.
Όσοι αποφασίσουν να σπεύσουν τώρα στις εφορίες για να διευθετήσουν εκκρεμότητες με κληρονομιές ή γονικές παροχές, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
• Σήμερα, οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες αρκεί η αντικειμενική αξία της περιουσίας που θα μεταβιβαστεί στα παιδιά, να μην υπερβαίνει τις 95.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος και πάνω, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1%.
• Αν μετά τις εκλογές επανέλθει η κλίμακα, ο φόρος θα είναι σαφώς περισσότερος για τις μεγάλης αξίας περιουσίες (άνω των 150-200.000 ευρώ). Με το εργαλείο του enet.gr μπορείτε να βρείτε εύκολα τη διαφορά. Η σύγκριση γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών η οποία ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2007.
Στο κόστος μιας γονικής παροχής, εκτός από τον φόρο θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα λοιπά έξοδα:
►1. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου υπολογίζετε με συντελεστή 1%.
►2. Τα έξοδα μετεγγραφής υπολογίζονται με συντελεστή 0,775%
►3. Με τον ίδιο συντελεστή (0,775%) υπολογίζονται και τα έξοδα για το Ταμείο Νομικών.
Οι συμβολαιογράφοι, συνήθως συστήνουν στους γονείς να κάνουν γονική παροχή μόνο της ψιλής κυριότητας και όχι της πλήρους κυριότητας. Οι λόγοι είναι πολλοί:
►1. Μειώνεται το συνολικό κόστος καθώς η φορολογητέα αξία περιορίζεται σημαντικά.
►2. Το παιδί που θα πάρει την ψιλή κυριότητα, δεν χάνει το δικαίωμα να αγοράσει στο μέλλον πρώτη κατοικία, απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία (υψηλό αφορολόγητο κατά την αγορά, δικαίωμα εκταμίευσης επιδοτούμενου δανείου κλπ).
►3. Μετά το θάνατο του γονιού, η ψιλή κυριότητα ενώνεται με την επικαρπία (δηλαδή το περιουσιακό στοιχείο που έχει κρατήσει ο γονιός στην κατοχή του) χωρίς επιπλέον φόρο.
Οι γονείς που θα προχωρήσουν τώρα στις γονικές παροχές, θα πρέπει να συνυπολογίζουν και τις επικείμενες αλλαγές στους φόρους κατοχής. Το παιδί που θα πάρει από τώρα ένα μεγάλης αξίας ακίνητο στην κατοχή του, κινδυνεύει να πληρώνει φόρο (και μάλιστα κάθε χρόνο). Το αν και το πόσο θα πληρώνει, θα εξαρτηθεί από το αφορολόγητο όριο που θα προβλέπει ο όποιος νόμος ψηφιστεί μετά τις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου