Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ 7 βήματα εξόδου από τον «Μεσαίωνα»

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Το εναρκτήριο λάκτισμα του κοινωνικού διαλόγου δίνει σήμερα το υπουργείο Εργασίας σε υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, παροχή κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ο διάλογος με τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς να διεξαχθεί σε δυο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο θα τεθούν προς συζήτηση μέτρα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, καθώς και ζητήματα που έχουν ημερομηνίες εφαρμογής εντός του 2010. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που έχουν ημερομηνία εφαρμογής το 2013 και τα θέματα που απαιτούν αναλογιστικές ή οικονομικές μελέτες πριν από την κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης έχουν δεσμευτεί ότι θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και θα διαμορφώσουν πλήρη ατζέντα στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι. Δεν θα ζητηθεί απλώς από τα συνδικάτα, κάτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, να προτείνουν ενώ την ίδια ώρα η υπεύθυνη κυβέρνηση, και η οποία τελικά θα εισηγηθεί τις αλλαγές στη Βουλή, θα κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τις εξής 7 παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής:

Ο υπουργός Εργασίας Ανδ. Λοβέρδος στο βήμα της Βουλής Ο υπουργός Εργασίας Ανδ. Λοβέρδος στο βήμα της Βουλής 1Επαναφορά της ρύθμισης για συνταξιοδότηση της εργαζόμενης μητέρας του ιδιωτικού τομέα με 18 χρόνια και 4 μήνες (5.500 ένσημα) στο 50ό έτος στην περίπτωση που έχει ανήλικο τέκνο. Η διάταξη αυτή επανέρχεται καθώς με τον νόμο Πετραλιά (3855/2008) το σχετικό όριο αυξήθηκε στο 55ο έτος. Ωστόσο, η παρέμβαση-βελτίωση θα περιοριστεί σε αυτή τη διάταξη του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά γιατί, διαφορετικά, η ανατροπή θα ισχύσει από το νέο έτος για το ΙΚΑ και κρίνεται ως αμέσου διορθώσεως προκειμένου να μην τιμωρηθούν οι μητέρες του ιδιωτικού τομέα που ανέλαβαν εργασία πριν από το 1993 και τα επόμενα χρόνια συμπληρώνουν τον αναγκαίο χρόνο των 18 ετών και 4 μηνών.

Μελετούν για τις γυναίκες μετά το '93

Για τις γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 20ετία, σε αυτή την περίπτωση, στο 50ό και με τον ν. 3855 αυξήθηκε στο 55ο έτος, κρίνεται από την κυβέρνηση ότι υπάρχει χρόνος για μεταγενέστερη νομοθετική παρέμβαση αφού τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν από το 2013 και μετά. Οπως εξάλλου και με το πέναλτι πρόωρης εξόδου (από 4% για κάθε χρόνο έγινε 6% με τον νόμο Πετραλιά), μέτρο για το οποίο το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στις υπηρεσίες να προσκομίσουν στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα που έφερε στο Σύστημα.

2Καταργείται το πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις (επιβλήθηκε επίσης με τον νόμο Πετραλιά). Εις το εξής κάθε Ταμείο θα δίνει συντάξεις με βάση τις καταστατικές αρχές και έπειτα από αναλογιστική μελέτη ως προς τη βιωσιμότητα του Ταμείου και με την προϋπόθεση διασφάλισης των δικαιωμάτων και την επόμενης γενιάς (ήδη εργαζομένων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: