Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Οι «υγιεινές» γειτονιές περιορίζουν τον κίνδυνο διαβήτη

Associated Press
Οι «ανθρώπινες» γειτονιές είναι και πιο υγιεινές

Για τους ανθρώπους που ζουν σε γειτονιές με μεγάλα πεζοδρόμια, πάρκα και καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ είναι έως και ο μισός σε σχέση με τις πιο «ανθυγιεινές» περιοχές, επιβεβαιώνει ακόμα μια μελέτη.

Οι παρεμβάσεις της πολιτείας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης -καλύτερα μέσα μεταφοράς, ασφαλή πεζοδρόμια, αγορές με αγροτικά προϊόντα- θα μπορούσαν να περιορίσουν την επιδημία διαβήτη στις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Η ομάδα της Δρ Έιμι Όκινκλος στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας παρακολούθησε για μια πενταετία 2.285 άτομα 45 έως 84 που ζούσαν σε τρεις διαφορετικές κοινότητες: τη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, τη συνοικία Μπρονξ της Νέας Υόρκης και την κομητεία Φόρσαϊθ της Βόρειας Καρολίνας.

Όπως αναφέρει το Reuters Health, οι ερευνητές μέτρησαν το σάκχαρο στο αίμα των εθελοντών τρεις φορές στη διάρκεια της μελέτης και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής τους. Παράλληλα, βαθμολόγησαν καθεμία από τις τρεις κοινότητες παίρνοντας τηλεφωνικές συνεντεύξεις από ένα δεύτερο δείγμα κατοίκων. Ως «γειτονιά» ορίστηκε η περιοχή σε ακτίνα 20 λεπτών περπατήματος από την κατοικία κάθε εθελοντή.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο ανώτερο 10% των γειτονιών με πολλές ευκαιρίες για σωματική άσκηση ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ ήταν ο μισός σε σχέση με το κατώτερο 10% των «ανθυγιεινών» γειτονιών. Και στο ανώτερο 10% των γειτονιών με την καλύτερη πρόσβαση σε υγιεινές τροφές το ρίσκο ήταν επίσης το μισό σε σχέση με το κατώτερο 10%.

Οι υγιεινές γειτονιές ήταν γενικά και οι πιο πλούσιες, σημειώνουν οι ερευνητές. Όταν τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για παράγοντες όπως η εθνικότητα και το οικογενειακό εισόδημα, η σχέση ανάμεσα στη γειτονιά και τον κίνδυνο διαβήτη εξασθένισε αλλά παρέμεινε σημαντική.

Η μελέτη έρχεται έτσι να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η έλλειψη πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα στις φτωχές γειτονιές αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο American Journal of Public Health διαπίστωνε ότι οι μαθητές των οποίων το σχολείο βρίσκεται κοντά σε ταχυφαγεία πίνουν περισσότερα αναψυκτικά και κινδυνεύουν περισσότερο από την παχυσαρκία.

«Αν θέλουμε να μειώσουμε τη συχνότητα του διαβήτη τύπου ΙΙ, πρέπει να αλλάξουμε το περιβάλλον με τρόπους που διευκολύνουν τον κόσμο να ασκείται και να τρώει σωστά» γράφει σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού ο Μάικλ Κατζ της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: