Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

'Ερχεται νέο νομοσχέδιο για τα κολέγια

11/10/2009

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Σε ριζική αναθεώρηση του νόμου για τα κολέγια προχωρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλάζοντας προς το αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Πρώτοι μπελάδες για τη νέα υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Τα 33 κολέγια στα οποία χορηγήθηκε άδεια, θα επανελεγχθούν και θα τους δοθεί προθεσμία προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που θα καθορίσει το υπουργείο. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι άδειες θα ανακληθούν, ενώ όσοι σπουδαστές έχουν ήδη προχωρήσει σε εγγραφή τους θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχο ίδρυμα.

*Στη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δρομολογήσει το υπουργείο, θα μεταβληθούν βασικές προϋποθέσεις του ισχύοντος νόμου όπως:

*Το μίνιμουμ των 300 τετραγωνικών μέτρων που ορίζεται σήμερα ως επαρκής χώρος για να αναπτύξει τις δραστηριότητές του ένα συνεργαζόμενο με πανεπιστήμιο ίδρυμα, όπως είναι το κολέγιο.

*Τα προσόντα των καθηγητών, που με βάση τον ισχύοντα νόμο αρκεί το 3% του διδακτικού προσωπικού να είναι κάτοχοι διδακτορικού, τη στιγμή που στα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού είναι όλοι κάτοχοι διδακτορικού.

*Τα προγράμματα σπουδών που, όπως διαπιστώθηκε, έχουν σοβαρές ελλείψεις.

Αδειες υπό όρους

Ετσι κι αλλιώς, οι άδειες που δόθηκαν και στα 33 κολέγια, στο «παρά πέντε» των εκλογών είναι «υπό όρους».

*Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα ιδρύματα αυτά δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο ισχύον, χαλαρός, νόμος λειτουργίας τους. Αλλα έχουν ελλείψεις σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, άλλα σε χώρους κι άλλα σε διδακτικό προσωπικό.

Ανάμεσά τους μάλιστα υπάρχουν και ορισμένα που δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη και θεωρείται βέβαιο ότι η άδειά τους θα ανακληθεί. Σε όλα πάντως τα κολέγια δόθηκε προθεσμία 2-3 μηνών για να καλύψουν τις ελλείψεις.

*Να σημειωθεί ότι η διαδικασία έκδοσης αδειών είχε «παγώσει» λόγω προβλημάτων στην επιτροπή αξιολόγησης των κολεγίων. Από την επιτροπή είχαν παραιτηθεί οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και των ΤΕΙ, καταγγέλλοντας πλημμελείς ελέγχους με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα νομιμότητας στη συγκρότηση της επιτροπής.

Για να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό, το υπουργείο συνέταξε κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να ληφθούν με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών και θεώρησε τους παραιτηθέντες απόντες. Ετσι, η επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ των αδειών.

*Από τα 33 κολέγια στα οποία δόθηκαν άδειες λειτουργίας, μόνο τα 20 συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, 4 συνεργάζονται με αμερικανικά, ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία συνεργασία.

Ο κατάλογος με τα ιδρύματα που πήραν άδεια είναι στα χέρια της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία θα χειριστεί από δω και πέρα το θέμα.

*Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία του Αρη Σπηλιωτόπουλου να υπογράψει τις άδειες λειτουργίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στο χώρο των πανεπιστημιακών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας σειρά παρανομιών, αλλά και στον Σύνδεσμο των Ελληνικών Κολεγίων που κατηγορεί τον πρώην υπουργό ότι ευθύνεται γιατί δεν τηρήθηκε η προθεσμία που ο ίδιος είχε θέσει για την αδειοδότηση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2009.

«Να μπει μια τάξη»

«Οι έλεγχοι στα κολέγια έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο και να έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις μέχρι τον Ιούνιο» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολεγίων, Κων. Καρκανιάς. «Ομως το υπουργείο ξεκίνησε τους ελέγχους τέλος Ιουλίου. Ηταν προφανές ότι δεν θα προλάβαιναν... Συνεπώς, δύο ήταν οι επιλογές που είχαν. Ή να μεταθέσουν τον έλεγχο για αργότερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή να δώσουν άμεσα τις άδειες. Επέλεξαν τη δεύτερη λύση, με τις γνωστές συνέπειες. Τώρα πλέον το υπουργείο γνωρίζει ποια είναι τα κολέγια, ποιες ειδικότητες προσφέρουν, τι πτυχία παίρνουν οι απόφοιτοι από τα ξένα πανεπιστήμια. Ετσι, θα μπει επιτέλους μια τάξη στο χώρο που ήταν και δική μας πρόταση εδώ και χρόνια».

*«Εμείς ζητάμε ριζικές αλλαγές προς το αυστηρότερο και το λογικότερο», εξηγεί ο κ. Καρκανιάς. Και προσθέτει ότι ο Σύνδεσμος των Κολεγίων έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις στη νέα υπουργό, όταν ήταν υπεύθυνη παιδείας του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες θα τις επαναφέρει πάλι: «Μιλάμε για κολέγια, όχι για φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Θυμίζουμε ότι τα μέλη μας υφίστανται σοβαρούς ελέγχους ποιότητας εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που δεν ισχύει για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα».


Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: